Арсенот поврзан со ризик од појава на рак на бубрези | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

НЕФРОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Арсенот поврзан со ризик од појава на рак на бубрези

Истражувањата покажуваат дека луѓето со умерено зголемено количество на арсен во урината има зголемен ризик од развој на карцином на бубрезите, особено ако ова е проследено со зголемен крвен притисок или некое бубрежно заболување.

Сепак резултатите од оваа студија не покажуваат дека арсенот придонесува за развој на рак на бубрезите. Научниците ова го објаснуваат велејќи дека при појава на карцином на бубрегот се смалува неговата способност за филтрација на крвта и со тоа доаѓа до покачување на нивото на арсен во урината.Арсенот е елемент кој може да се најде во почвата, карпите, воздухот и храната, и неговото присуство во животната средина може да биде резултат на индустриска активност.Значителна изложеност на арсен може да доведе до појава рак, а хронична изложеност на арсен, дури и благо покачени нивоа, се поврзани со хипертензија и дијабетес тип 2.

Извор: Journal of UrologyПревел и обработил:

Роберт НИколовски - студент на медицина

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER