Белиот бастун на слепите лица ќе биде заменет со сензорни обувки | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ОФТАЛМОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Белиот бастун на слепите лица ќе биде заменет со сензорни обувки

Студенти од Универзитетот во Тексас измислиле чевли кои "гледаат" и можат да ги заменат белите бастуни што се користат од слепите луѓе, соопшти сајтот "Newlaunches".Специјалните чевли се покриени со сензори, кои почнуваат да вибрираaт кога ќе забележат пречка. Колку поблиску е пречката, толку посилни се вибрациите.Целта на студентите била да измислат начин за движење на слепи луѓе без употреба на бастун, за да може и двете раце да се слободни.Чевлите се уште се прототип модел и се доста неудобни сега за сега. За нивна изработка студентите користеле стандардни компоненти. Следниот чекор на младите пронаоѓачи ќе биде да го подобрат нивниот вид и комфор.Овие обувки се испробани од студентката Лора Шагман. Со заврзани очи и со помош на вибрациите таа успеала да ја утврди локацијата на пречката, која се наоѓа на околу 30 см од неа.Автор: За Здравје

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER