Здравствен совет - Внимавајте кога на децата им давате лекови против кашлање | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ПЕДИЈАТРИЈА

                           
                           
                           
                       

Здравствен совет - Внимавајте кога на децата им давате лекови против кашлање

Скоро секој во аптека може да купи лекови против кашлица, но тоа не значи дека тие се безопасни. Ова посебно се однесува кога им се даваат на деца.
Американската академија на семејни доктори ги дава следните препораки за давање на лекарства против кашлање кај децата:- Никогаш не му давајте лекови против кашлица на дете кое што е помало од 4 години, освен ако тоа не е одобрено од страна на педијатарот.- Никогаш на детето не му давајте лекови против кашлање за возрасни или кој и да било лек кој што содржи аспирин.- Никогаш на вашето дете не му давајте микс од препишани лекови и ОТЦ лекови против кашлица или пак комбинација од ОТЦ лекови ако тоа не е одобрено од педијатарот.- Не му давајте на вашето дете лекови кои што се со поминат рок на траење.- Ако ситуацијата кај детето не се подобри за брзо време, консултирајте се со педијатар пред да продолжите со давање на ОТЦ лекарствата.- Никогаш на вашето дете не му давајте лекарства против кашлица со цел да му помогнете да заспие.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER