Интравенски аплициран дексаметазон ја редуцира кашлицата индицирана од ремифентанил | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Интравенски аплициран дексаметазон ја редуцира кашлицата индицирана од ремифентанил

Автор:

спец. д-р Сузана Димовска

-Анестезиолог, реаниматолог – ГОБ “8 септември”, Скопје
Ремифентанилот е често користен високо-потентен анелгетик за општа анестезија, но рефлексната кашлица може да се појави после интравенска инфузија. Оваа студија е дизајнирана со цел да се испита ефектот на интравенски аплицираниот дексаметазон врз кашлицата која е предизвикана од ремифентанилот (RIC – remifentanil-induces-cough).Методи


Една третина од пациентите закажани за елективна хирургија биле рандом поделени во две групи кои примале или 2 мл на интравенски 0,9% раствор на NaCl (група C, n=68) или 10 мг на дексаметазон (група D, n+62), 5 минути пред администрацијата на ремифентанил во ефективна концентрација од 5ng/ml. Инциденцата и интензитетот на кашлицата за секој пациент биле посебно снимени.Резултати

Целокупната инциденца на кашлица била 6,5 (4/62 пациенти) во група D и 26,5% (18/68пациенти) во група C (P=0,002). Интензитетот на кашлицата била значително различна кај оние пациенти кои имале преттретман со дексаметазон (P=0,002), но немало значителни хемодинамски разлики.ЗаклучокПреттретманот со дексаметазон после интравенска администрација била ефективна во супримирањето на рефлексната кашлица предизвикана од инфузијата на ремифентанил.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER