Лек за превенција од ХИВ!? | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ИНФЕКТОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Лек за превенција од ХИВ!?

Лекот truvada е лек кој научниците го користеа за лекување на ХИВ вирусот, но во последните месеци се зборува за негова употреба како превенција кај високо ризичните групи на здрави луѓе.Кога велиме високо ризичните мислиме на :-
Хомосексуалци

- Незаразени партнери на ХИВ позитивните луѓе

- Други луѓе кои се изложени на висок ризик поради голема сексуална активностСепак оваа мислење на научниците е многу поделено. Истражувањата покажале дека овој лек го спречува пренесувањето на ХИВ вирусот на начин што ги инактивира хемикалиите во телото што го помагаат ширењето на вирустот.

Научниците тврдат дека со користење на овој лек се намалува шансата за пренесување на вирусот за 75 %. Ова е многу пониска заштита од онаа што ја нудат кондомите и затоа дел од научниците остро реагираат велејќи дека со ова можеби ќе се направи повеќе штета од колку корист.Многу истражувања кои се спроведени паралелно докажале дека лекот има значително заштитен ефект и дека е постигнат добар напредок за сузбивање на оваа болест, но загриженоста кај скоро секој од научниците е видлива, бидејќи истите сметаат дека со овој лек можат да направат анти-пропаганда на кондомите и луѓето би можело да се осигураат со лекот и да не користат кондом, што може да создаде спротивен ефект.Лекот дава ефект доколку се користи строго според прописите и упатствата, во спротивно може да даде многу несакани последици или воопшто да не делува.

Ќе следат дополнителни истражувања со кои се надеваме дека овој лек ќе се усоврши, ќе биде побезбеден и ќе даде поголем процент на заштита.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER