Недоволен број на девојки се тестираaт на Chlamydia trachomatis | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ИНФЕКТОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Недоволен број на девојки се тестираaт на Chlamydia trachomatis

Според истражувањето кое го спровело Американскиот Центар за конторола и превенција на болестите, само 38% од сексуално активните девојки и жени се тестирани на бактеријата Chlamydia trachomatis, или на одредени серотипови кои предизвикуваат полово пренослива болест и кои може да имаат сериозни здравствени проблеми, како што е неплодноста.Инаку Центарот за контрола и превенција на болестите им препорачува на сексуално активните девојки на возраст од 25 и помалку години, да се тестираат на хламидија, и повторно да се тестираат на хламидија после три месеци од почетното лекување.Реинфекцијата со Хламидија трахоматис е честа доколку партнерите не се лекуваат.Кај жените кои не се лекуваат од оваа инфекција, може да дојде до појава на хронична болка во карлицата, ектопична бременост и неплодност. Друго истражување покажало дека мал број на мажи и жени кои биле позитивни на Хламидија трахоматис, повторно се тестираат после препорачаните три месеци од лекувањето.Извор: Health Day

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER