Нов експериментален лек за холестерол | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

КАРДИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       

Нов експериментален лек за холестерол

 

Резултатите од тестирањата на новиот лек против холестерол укажуваат на негова голема ефикасност за намалување на концентрацијата на LDL или лошиот холестерол во крвта.

 

Лекот наречен ALN-PCS кај 32 пациенти кои што учествувале во истражувањето ја намалил концентрацијата на LDL холестеролот во крвта за 40%.

 

Според досегашните податоци, лекот кој што се дава интравенозно не предизвикува позначајни негативни ефекти.

 

Лекот делува на тој начин што го блокира произведувањето на протеинот PCSK9 кој што е вклучен во процесот за регулација на концентрацијата на LDL холестеролот.

 

Овој протеин ги уништува LDL рецепторите кои што се задолжени за “чистење“ на лошиот холестерол од крвта.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER