Прадер-Вили синдром или константно чувство на глад | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Прадер-Вили синдром или константно чувство на глад

Автор: Др. Панче ЗдравковскиПрадер-Вили синдромот е ретко нарушување, кое се презентира уште од самото раѓање, а резултира со бројни физички, психички и бихејвиорални проблеми. Главната одлика на овој синдром е константното чувство за глад, кое обично започнува после првата година од животот.Лицата кои го имаат овој синдром сакаат да јадат константно и обично имаат проблем со контролирањето на телесната тежина. Најчестите компликации од Прадер-Вили синдромот се токму поврзани со зголемената телесна тежина.СимптомиБебеЗнаците и симптомите на Прадер-Вили синдромот генерално се јавуваат во два стадиуми. Знаците на ова проеметување може да се јават уште во првата година од животот, и тие вклучуваат:- Намален мускулен тонус. Главниот знак на овој синдром кај бебињата е хипотонијата, односно намалениот мускулен тонус.- Специфични лицеви карактеристики. Децата со Прадер-Вили синдромот може да имаат очи со форма на бадем, стеснета глава кај слепоочницата, тенка горна усна и друго.- Неможност за цицање. Поради хипотонијата, овие бебиња имаат потешкотии во цицањето и побавно ја зголемуваат телесната тежина.- Недостаток на очна координација (страбизам). Очите кај децата со Прадер-Вили синдромот може да не се движат симултано.- Проблеми со одговор на дразби. Бебето со овој синдром може да изгледа заморено, да не одговора на соодветна стимулација.Рано детствоОд 1 до 4 година, се јавуваат други симптоми на Прадер-Вили синдромот. Овие симтпоми ќе останат доживотно кај лицето, а во нив спаѓаат:- Зголемување на телесна тежина. Ова е класичен знак на ова нарушување, што подразбира константно чувство на глад и покачување на телесната тежина.- Неразвиени репродуктивни органи. Состојбата наречена хипогонадизам се јавува кога репродуктивните органи, односно тестисите кај мажот и јајниците кај жената, продуцираат малку, или воопшто не произведуваат полови хормони. Ова ќе резултира со понатамошно неразвивање на половите органи, жените може никогаш да немаат ментруален циклус, а мажите може никогаш да немаат брада.- Нарушувања во физичкиот развој. Децата со Прадер-Вили синдромот имаат неразвиена мускулна маса. Тие може да имаат кратки дланки или стапала.- Нарушувања во учењето. Благо или умерено нарушување во когнитивните способност е честа одлика на овој синдром.- Задоцнет моторен развиток. Детето со овој синдром започнува да оди 12 до 24 месеци подоцна од останатите здрави деца.- Проблеми со говорот. Говорот е често задоцнет до 2 години кај овие деца. Лошата артикулација на зборовите може да биде проблем во подоцнежниот живот.- Проблеми со однесувањето. Децата со Прадер-Вили синдромот понекогаш може да бидат многу тврдоглави, особено кога не им се дава храна. Тие се склони кон развој на опсесивно-компулсивно пореметување, што резултира со несакани, повторувачки мисли или репетитивно однесување, или и двете.- Пореметување во спиењето. Некои деца со овој синдром имаат прекини во спиењето и спиечка апнеја.- Сколиоза. Голем број на деца со ова нарушување развиваат абнормална кривина на ‘рбетниот столб, наречено сколиоза.ПричиниПрадер-Вили синдромот е генетско нарушување, состојба предизвикана од грешка во гените. Иако точниот ген кој е одговорен за Прадер-Вили синдромот не е откриен, проблемот веројатно лежи во специфичен регион на 15 хромозом.Со исклучок на гените поврзани со половите карактеристики, сите гени потекнуваат од парови, односно една копија е наследена од таткото (патернални гени) и една копија наследена од мајката (матернални гени).Прадер-Вили синдромот се јавува поради следниве причини:- недостасуваат патерналните гени на 15 хромозом

- лицето ги наследило двете копии од 15 хромозом од мајката, а ниту една од таткото

- дефект или грешка во патерналните гени на 15 хромозомКомпликацииПовеќето компликации на Прадер-Вили синдромот се поврзани со обезноста (дебелината). Тука спаѓаат:- дијабетес мелитус тип 2

- срцева болест и мозочен удар

- спиечка апнејаДругата група на компликации потекнуваат од хипогонадизмот, а во нив спаѓаат:- стерилитет

- остеопорозаДијагнозаКај бебињата, знаците кои може да го натераат лекарот да побара да е направи крвен тест за Прадер-Вили синдромот вклучуваат:- намален мускулен тонус

- очи со форма на бадеми

- стеснет череп кај слепоочнициКај децата, тестирање за Прадер-Вили синдромот се прави кога ќе се забележат:- проблеми во однесувањето

- зголемување на телесна тежинаДефинитивната дијагноза може секогаш да се направи со лабораториски тест. Специјален генетски тест може да ги идентификува абнормалностите во хромозомите кај детето, кои се карактеристични за Прадер-Вили синдромот.ЛекувањеПотребен е тим од лекари кои треба да изготват план за лекување на ова генетско нарушување, а во него спаѓаат:- Контролираната и здрава исхрана. Поради потешкотиите што бебињата со овој синдром ги имаат при цицањето поради намалениот мускулен тонус, потребни се високо-калориични формули кои ќе му се даваат на бебето за да ја постигне нормалната тежина за неговата старост.- Лекување со хормон за раст. Хормонот за раст го стимулира растот на детето и влијае на телесната претворба на храна во енергија (метаболизам).- Лекување со полови хормони. Може да се употребува хормон-заместителна терапија (тестостерон за машките или естроген и прогестерон за женските деца) за да се надополнат ниските нивоа на половите хормони.- Психотерапија. Поради проблемите во когнитивниот и бихејвиоралниот развој, потребна е консултација со психијатри-психотерапевти.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER