Циклотимично расположение (трајно нестабилно расположение) | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Циклотимично расположение (трајно нестабилно расположение)

Автор:

Д-р Александар Ристески

Специјализант по ПсихијатријаЦиклотимија претставува перзистентно нестабилно расположение кое вклучува бројни периоди на благо депресивно расположение и периоди на хипоманија при што не се исполнети критериумите за блага депресивна епизода според MKB-10 или големата депресивна епизода според DSM-IV.

Се работи за предиспозиција на темпераментот за биполарно афективно пореметување и други пореметувања на расположението.Епидемиологија на циклотимичното пореметувањеЖивотната преваленца на циклотимичнотот пореметување се движи помеѓу 0,4 до 1% при што половата застапеност е подеднаква.Жените со циклотимично пореметување почесто се јавуваат на психијатар за разлика од мажите.Дијагноза на циклотимичното пореметувањеБез подолг период на набљудување на пациентот или податоците за неговото поранешно однесување тешко е да се постави дијагнозата. Според MKB-10 и DSM-IV, симптомите на нерасположение и хипоманија, се изменуваат и мора да перзистираат најмалку 2 години и никогаш не смее да имаат психотична димензија.За да се постави дијагнозата на блага фаза на циклотимија пациентот мора да поседува најмалку 3 од следниве 8 симптоми:· Намалена енергија и активност

· Несоница

· Губиток на самодовербата и чувство на сопствена неадекватност

· Тешкотии во концентрацијата

· Социјално повлекување

· Губиток на интересот на задоволството во сексот и останатите пријатни активности

· Намалена разговорливост

· Пеимизам на погледот кон индината или размисување за минатотоЗа да се постави дијагноза на хипоманија, пациентот мора да има најмалку 3 од следниве 8 симптоми
:· Зголемена енергија и активност

· Намалена потреба за сон

· Самопреценување

· Забрзано и невообичаено креативно размислување

· Зголемена дружељубивост

· Зголемена разговорливост или духовитост

· Зголемен интерес и вклученост во сексуалните и другите пријатни активности

· Зголемен оптимизам или преценување на сопствените постигнувањаКлиничка слика на циклотимичното пореметување
Циклотимијата обично се развива во раниот адолесцентен период и продолжува со хроничен тек, иако повремено расположението може да биде нормално и стабилно со месеци. Промените на расположението обично се независни од животните случувања.Доколку се присутни хипоманични и депресивни симптоми тогаш тие се недоволни на број, тежина, доверба и траење за да ги задоволат критериумите за манична и депресивна епизода.Во фазите на хипоманија (подобрување) пациентите имаат повеќе енергија, поактивни се, имаат помала потреба за сон, оптимистични се, имаат зголемено чувство на самодоверба и сопствена вредност, брзи се и кративни во размислувањето, комуникативни се и наклонети кон запознавање со други лица, интересот за разни активности им е зголемен, вклучително и сексот, наклонети се кон преценување на своите заслуги и слично.Во фазата на нерасположение, пациентите се жалат дека лошо спијат, имаат намалена енергија, недостаток на самодоверба, отежната концентрација, а може да биде прсутно и социјално повлекување, пасивност, намалена разговорливост, песимизам и поглед кон иднината и преокупираност со минатото.Прогноза и лекувањеСо оглед на релативно благите промени во расположението при кое растојанието на хипоманија може да биде пријатна и плодносна, циклотимијата е ретко причина за посета на психијатар. Циклотимијата често се среќава кај фамилиите заболени од биполарно афективно пореметување, а кај дел од циклотимичните лица оваа состојба преминува во биполарно растројство.Ризикот за развој на биполарно афективно пореметување се проценува на 15-50%, па оттаму многу ја сврстуваат циклотимијата како блага форма на биполарно афективно пореметување, а не како облик на пореметување на личноста – сфаќање кое порано преовладувало.Потребата за третман на циклотимијата зависи од случај до случај. Лекувањето секако треба да се понуди доколку функционирањето на пациентот е нарушено или постои хередитет за биполарно афективно пореметување.Препишувањето на литиум или други стабилизатори на расположението може да го отстрани депресивниот симптом, но кај 40-50% од случаите самите антидепресиви може да индуцираат хипоманија. Според некои истражувања приближно 60% од пациентите се подобруваат после примената на литиумовите соли.Интересно е дека кај приближно 35% од пациентите после неколку години се развиваат тешки епизоди на манија, односно депресија. Психотерапијата е фокусирана на интерперсоналните релации и “self-image” корисна е дури и кај болни кои добро реагираат на психофармаколошка терапија.

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER