Цијаноза | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Цијаноза

ДефиницијаЦијанозата представува синкаста, модра пребоеност на кожата и слузниците.Причини за настанувањеЦијанозата е последница на намалена концентрација на кислород во периферната крв, односно кога количината на редуцираниот хемоглобин (деоксихемоглобин) ќе порасне на најмалку 5гр% (5гр/дл) во капиларната крв. Најчести причинители се: срцевата инсуфициенција, белодробен емфизем, спастичен бронхитис, бронхијална астма, едем на белите дробови, престој на големи надморски височини, стеноза или обструкција на големите белодробни бронхи, метхемоглобинемија, конгенитални белодробни мани.Клиничка сликаЛивидитетот е лесен степен на цијаноза, но доколку цијанозата е изразена само на периферијата, тоа е акроцијаноза. Цијанозата е особено изразена на слузниците и тенките, слабо пигментирани, а со капилари богати делови на кожата (нос, уши, образи, нокти). Кај посилно пигментирани индивидуи, потешко се приметува. Цијанозата може да биде централна; (на пример поради недоволна оксигенација на крвта во белите дробови) и присутна е на централните делови на телото (усни, јазик, глава, граден кош), и периферна; (забавено струење на крвта низ ткивата што го зголемува одвојувањето на кислородот од крвта), сино пребоени нокти, уши, нос или комбинација на централната и периферната – мешана цијаноза.ТерапијаСе лекува основното заболување кое е причина за цијанозата.Автор: За Здравје

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER