Црн, влакнест јазик | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Црн, влакнест јазик

Црниот, влакнест јазик е привремена, безопасна (бенигна), безболна орална состојба, која му дава на јазикот црн и влакнест изглед. Најчесто е резултат на прекумерен раст на бактерии во устата.Иако црниот, влакнест јазик може да изгледа алармантно, тој не предизвикува никакви здравствени проблеми. Тој обично се решава без медицински третман.СимптомиЗнаците и симптомите на црниот, влакнест јазик вклучуваат:- црна, жолта или кафена дисколорација на јазикот

- влакнест изглед на јазикот

- метален вкус во устата

- лош здив (халитоза)

- нагон за повраќање (кај некои луѓе)ПричиниЦрниот, влакнест јазик обично е резултат на издолжување на јазичните папили. Всушност, тие го даваат карактеристичниот влакнест изглед. Остатоци од храна, бактерии или други организми може да е насоберат во папилите и да резултира со дисколорација на јазикот.Причината за оваа состојба не секогаш може да се утврди, но некои од потенцијалните причини се:- промени во нормалната бактериска микрофлора поради употреба на антибиотици

- лоша орална хигиена

- дишење преку уста

- лекови кои содржат бизмут

- редовна употреба на средства за чистење на уста кои содржат оксидирачки агенси (пероксид)

- страстни пушачиЛекувањеЦрниот, влакнест јазик обично не бара медицински третман. Потребно е само да се практикува правилна и редовна орална хигиена, да се отстранат факторите кои придонесуваат за негова појава, како што се цигарите и другите агенси.Автор: За Здравје

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER