vw_anatomija_na_coveckoto_telo | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

Анатомија на Човечкото Тело

                           
                           
                           
                       
 • Црниот дроб - лабораторија на човековото тело – анатомија, градба и функција

  Црниот дроб медицински познат како хепар, е орган во човековото тело кој врши многу сложени функции за да овозможи правилно да работат сите други органи. Во човековото тело црниот дроб има мноштво важни функции како што се детоксикација на организамот од штетни хемиски соединенија, производство на...

 • Анатомија на човековото Срце

  Срцето на човекот, па и на сите други животни има важна улога во испумпување на крвта низ целото тело што допринесува таа да стигне до сите ткива и органи така што ќе им овозможи постојана оксигенација и дотур на храна за да можат правилно да функционираат...Општи карактеристики Тежината на срцето...

 • Сетило за вкус

  Како вашиот мозок знае дека јадете чоколадо, а не брокула? Одговорот го има сетилото за вкус, кое ги прима вкусните дразби преку специјализирани рецептори кои се наоѓаат на јазикот.До ден денес, научните сознанија за ова сетило се оскудни, во споредба со останатите сетила, како што се допир, мирис...

 • Машки репродуктивен систем

  Машкиот репродуктивен систем исто како и женскиот репродуктивен систем, не е неопходен за преживување на организмот, но е неопходен за преживување на хуманата раса. Машкиот репродуктивен систем претставува една половина од неопходните органски структури за пропагација на животот. ДНК структурата се...

 • Женски репродуктивен систем

  Женскиот репродуктивен систем е сложен систем дизајниран не само да се произведе нов живот, туку и да ја одржува хормоналната рамнотежа, што ја прави жената уникатна во својот вид. Има извонреден број на сличности меѓу женскиот и машкиот репродуктивен систем. И двата системи се хомологни, т.е....

 • Мускулен Систем

  Автор:Роберт НиколовскиСтудент на медицинаМускулниот систем е составен од повеќе од 600 мускули, речиси сите од нив поврзани директно со скелетниот систем на најмалку на две точки(припои). Миологија - претставува наука за проучување на мускулите. Утврдено е дека секој мускул креира свој...

 • Скелетен систем

  Детето се раѓа со 270 коски, кои го сочинуваат неговиот скелет, но во едно нормално возрасно тело тој број изнесува само 206. Во различен период од животот, се среќаваат различен број на коски во човековото тело. Бројот на коските во телото се менува со процесот на осификација која го оформува...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER