vw_anesteziologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Специјални Анестезиолошки Техники во Оториноларингологијата

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија и Интензивно лекување Операции на Уво Операциите во пределот на увото се карактеризираат со бројни регии кои бараат претпазливост и за хирургот и за анестезиологот. Бескрвно поле во прилог на микрохирургијата...

 • Користењето на кетамин може да ја оштети функцијата на мочниот меур

  Резултатите од истражувањето објавени во Journal of Urology покажале дека долготрајното конзумирање на кетаминот, улично познат и како SpeciaL K или слично, може да влијае на функционирањето на мочниот меур и да предизвика непосредна инконтиненција и болка во карлицата. Итна инконтиненција се...

 • Стрес-одговор за време на оперативните зафати I-дел

  Автор: д-р Елена Јовановска - специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Самиот оперативен зафат претставува база за бројни стресни реакции кои се случуваат во внатрешноста на организмот. Стресниот одговор во овој случај се однесува на хормоналните и метаболните...

 • Предоперативна превенција на пулмонален тромбемболизам

  Автор: д-р Сузана Димовска Специјалист по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Пулмоналниот емболизам е одговорен за 10% од случаите на хоспитална смрт (смрт во болница). Без превенција, 40-80% од високо-ризичните пациенти развиваат длабока венска тромбоза, а повеќе од 10%...

 • Додатоци во исхраната кои треба да ги избегнувате пред операција на желудник или хранопровод

  Ако имате болки при голтање или оток, тогаш може да страдате од состојба која го афектира хранопроводот или желудникот. Сериозните заболувања, како што е карциномот и хроничниот гастероезофагеален рефлукс, може да бараат хируршки третман. Пред операцијата, вашиот лекар ќе ви даде детални инструкции...

 • Стрес-одговор за време на оперативните зафати II-дел

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија Реанимација, и Интензивно лекување- Активација на стресниот одговор Ендокриниот одговор се активира од страна на аферентните нервни импулси од местото на повредата. Овие импулси патуваат долж сензорните нервни корени преку дорзалниот корен...

 • Сопирање на крварењето

  Автор: спец. д-р Сузана Димовска, специјалист анестезиолог, реаниматолог ГОБ “8-ми септември” Силното крварење побарува моментална реакција и примена на постапки за сопирање на крварењето на самото место на настанот. Под крварење се подразбира секое излегување на крвта надвор од крвните садови...

 • Калиум (Најважен јон - катјон во внатрешноста на клетката)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Калиумот е важен интрацелуларен катјон. Неговата улога во клетката е паралелна на улогата на натриумот во екстрацелуларната течност. Калиумот има значајна улога во контракцијата на мускулите, во...

 • Хируршка интервенција и дијабетес

  Кај пациентите кај кој е дијагностициран дијабетес, спроведувањето на хируршката интервенција во општа анестезија бара специфичен пристап. Пред хируршката интервенција, важно е да се прегледа не само состојбата на гликорегулацијата, ацидобазниот статус и нивото на електролитите, туку и да се...

 • Дали кога не воведуваат во анестезија може да треснеме некоја глупост?

  Врз многу луѓе, секој ден се извршуваат хируршки процедури, а многу од нив се загрижени дали ќе кажат или направат нешто засрамувачки поради ефектот од самата анестезија. Кои се ризиците од такво нешто? Прво да ви кажеме е да не се грижите. До сега не се случило пациентите да кажат нешто...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER