vw_anesteziologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Сопирање на крварењето

  Автор: спец. д-р Сузана Димовска, специјалист анестезиолог, реаниматолог ГОБ “8-ми септември” Силното крварење побарува моментална реакција и примена на постапки за сопирање на крварењето на самото место на настанот. Под крварење се подразбира секое излегување на крвта надвор од крвните садови...

 • Стрес-одговор за време на оперативните зафати II-дел

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија Реанимација, и Интензивно лекување- Активација на стресниот одговор Ендокриниот одговор се активира од страна на аферентните нервни импулси од местото на повредата. Овие импулси патуваат долж сензорните нервни корени преку дорзалниот корен...

 • Додатоци во исхраната кои треба да ги избегнувате пред операција на желудник или хранопровод

  Ако имате болки при голтање или оток, тогаш може да страдате од состојба која го афектира хранопроводот или желудникот. Сериозните заболувања, како што е карциномот и хроничниот гастероезофагеален рефлукс, може да бараат хируршки третман. Пред операцијата, вашиот лекар ќе ви даде детални инструкции...

 • Предоперативна превенција на пулмонален тромбемболизам

  Автор: д-р Сузана Димовска Специјалист по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Пулмоналниот емболизам е одговорен за 10% од случаите на хоспитална смрт (смрт во болница). Без превенција, 40-80% од високо-ризичните пациенти развиваат длабока венска тромбоза, а повеќе од 10%...

 • Стрес-одговор за време на оперативните зафати I-дел

  Автор: д-р Елена Јовановска - специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Самиот оперативен зафат претставува база за бројни стресни реакции кои се случуваат во внатрешноста на организмот. Стресниот одговор во овој случај се однесува на хормоналните и метаболните...

 • Користењето на кетамин може да ја оштети функцијата на мочниот меур

  Резултатите од истражувањето објавени во Journal of Urology покажале дека долготрајното конзумирање на кетаминот, улично познат и како SpeciaL K или слично, може да влијае на функционирањето на мочниот меур и да предизвика непосредна инконтиненција и болка во карлицата. Итна инконтиненција се...

 • Минутен волумен - Кардијален аутпут – инвазивни методи на мерење

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Дефиниција на Минутен Волумен (MV) Волуменот на крвта кој се пумпа од срцето за време на една минута се нарекува кардијален аутпут и се пресметува како продукт од ударниот волумен (UV) и...

 • Респираторна Ацидоза

  Автор: д-р Драгица Везенкова - Вучкова специјализант по Анестезија, Реанимација и интензивно лекување Респираторната ацидоза е клиничка состојба која се јавува како резултат на алвеоларна хиповентилација. Производството на јаглерод диоксид брзо расте и се зголемува парцијалниот притисок на...

 • ARDS (Акутен респираторен дистрес синдром)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација, и Интензивно лекување- Дефиниција и патофизиологија Акутната белодробна повреда (ALI – acute lung injury) и адултниот респираторен дистрес синдром се развиваат како резултат на одговор на повреда на белодробното ткиво....

 • Каудален блок или Каудална анестезија

  Автор: д-р Драгица Везенкова Вучкова специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Каудална аналгезија се добива со инјектирање на локален анестетик во каудалниот канал. Тоа доведува до блок на сакралните и лумбалните нервни корени. Се користи како додаток на општата...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER