vw_anesteziologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Користењето на кетамин може да ја оштети функцијата на мочниот меур

  Резултатите од истражувањето објавени во Journal of Urology покажале дека долготрајното конзумирање на кетаминот, улично познат и како SpeciaL K или слично, може да влијае на функционирањето на мочниот меур и да предизвика непосредна инконтиненција и болка во карлицата. Итна инконтиненција се...

 • Минутен волумен - Кардијален аутпут – инвазивни методи на мерење

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Дефиниција на Минутен Волумен (MV) Волуменот на крвта кој се пумпа од срцето за време на една минута се нарекува кардијален аутпут и се пресметува како продукт од ударниот волумен (UV) и...

 • Адверзивни (негативни) ефекти од употребата на азотниот оксидул

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Иако се смета дека азотниот оксидул е потполно безопасен, сепак неадекватната употреба на овој инхалационен анестетик секогаш резултира со негативни ефекти. Хипоксија, особено ентитетот “...

 • Анестезијата е поблиска до комата, отколку до сонот!

  Кома, не е зборот кој би сакале да го слушнете пред да одите на операција. Затоа анестезиолозите го користат терминот заспивање. Лекарите можат многу повеќе да добијат информации за анестезијата, сонот и коматозната состојба ако почнат да го фокусираат своето внимание на она што е заедничко...

 • Ендотрахеална интубација - 3D анимација

  За студентите по медицина, следново видео би било од поголема корист за визуелна изведба на ендотрахеална интубација. Потребен материјал: - Ларингоскоп (права или крива шпатула); - Тубус (ендотрахеална цевка) со каф за надувување; - Завој или фластер за фиксирање на тубусот; - Шприц за...

 • Будност кај пациентите за време на Анестезија

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Свесноста за време на анестезијата или непосакувана интра-оперативна свесност, е исклучително ретка состојба која се појавува за време на општата (целосна) анестезија кај пациент поставен на...

 • Интравенски аплициран дексаметазон ја редуцира кашлицата индицирана од ремифентанил

  Автор: спец. д-р Сузана Димовска -Анестезиолог, реаниматолог – ГОБ “8 септември”, Скопје Ремифентанилот е често користен високо-потентен анелгетик за општа анестезија, но рефлексната кашлица може да се појави после интравенска инфузија. Оваа студија е дизајнирана со цел да се испита...

 • Каудален блок или Каудална анестезија

  Автор: д-р Драгица Везенкова Вучкова специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Каудална аналгезија се добива со инјектирање на локален анестетик во каудалниот канал. Тоа доведува до блок на сакралните и лумбалните нервни корени. Се користи како додаток на општата...

 • ARDS (Акутен респираторен дистрес синдром)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација, и Интензивно лекување- Дефиниција и патофизиологија Акутната белодробна повреда (ALI – acute lung injury) и адултниот респираторен дистрес синдром се развиваат како резултат на одговор на повреда на белодробното ткиво....

 • Респираторна Ацидоза

  Автор: д-р Драгица Везенкова - Вучкова специјализант по Анестезија, Реанимација и интензивно лекување Респираторната ацидоза е клиничка состојба која се јавува како резултат на алвеоларна хиповентилација. Производството на јаглерод диоксид брзо расте и се зголемува парцијалниот притисок на...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER