vw_anesteziologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Анестезија – Упатство за родителите

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивна Медицина Во детскиот период, оперативните зафати, а и пвеќето болни тераписки и дијагностички постапки се прават во општа анестезија. Детето, според дефиницијата на СЗО (Светска Здравствена Организација...

 • Адверзивни (негативни) ефекти од употребата на азотниот оксидул

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Иако се смета дека азотниот оксидул е потполно безопасен, сепак неадекватната употреба на овој инхалационен анестетик секогаш резултира со негативни ефекти. Хипоксија, особено ентитетот “...

 • Анестезијата е поблиска до комата, отколку до сонот!

  Кома, не е зборот кој би сакале да го слушнете пред да одите на операција. Затоа анестезиолозите го користат терминот заспивање. Лекарите можат многу повеќе да добијат информации за анестезијата, сонот и коматозната состојба ако почнат да го фокусираат своето внимание на она што е заедничко...

 • Ендотрахеална интубација - 3D анимација

  За студентите по медицина, следново видео би било од поголема корист за визуелна изведба на ендотрахеална интубација. Потребен материјал: - Ларингоскоп (права или крива шпатула); - Тубус (ендотрахеална цевка) со каф за надувување; - Завој или фластер за фиксирање на тубусот; - Шприц за...

 • Будност кај пациентите за време на Анестезија

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Свесноста за време на анестезијата или непосакувана интра-оперативна свесност, е исклучително ретка состојба која се појавува за време на општата (целосна) анестезија кај пациент поставен на...

 • Интравенски аплициран дексаметазон ја редуцира кашлицата индицирана од ремифентанил

  Автор: спец. д-р Сузана Димовска -Анестезиолог, реаниматолог – ГОБ “8 септември”, Скопје Ремифентанилот е често користен високо-потентен анелгетик за општа анестезија, но рефлексната кашлица може да се појави после интравенска инфузија. Оваа студија е дизајнирана со цел да се испита...

 • Каудален блок или Каудална анестезија

  Автор: д-р Драгица Везенкова Вучкова специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Каудална аналгезија се добива со инјектирање на локален анестетик во каудалниот канал. Тоа доведува до блок на сакралните и лумбалните нервни корени. Се користи како додаток на општата...

 • Црвенокосите се поосетливи на болка

  Ова неочекувано истражување покажува дека луѓето со црвена коса се многу поосетливи на болка за разлика од луѓето кои имаат друга боја на коса. На овие луѓе им се дава најмалку 20 % посилна анестезија за да се постигне саканиот ефект. Oва е предизвик за многу истражувачи да откријат како влијае...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER