vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Воспаление на уво кај бебињата

   Воспалението на увото може често да се јави кај малите деца односно кај бебињата. Статистички гледано повеќе од 70 % од бебињата до својата 3 година барем еднаш добиваат воспаление на увото. Сиптомите често се нејасни, проблематични, а може да дојде и до компликации доколку ненавремено се...

 • Жешки стапала

  ДефиницијаЖешки стапала - сензацијата која што предизвикува чувство дека Вашите стапала се многу жешки може да биде од среден или силен степен. Во некои случаи, сензацијата може да биде толку силна што може да предизвика и проблеми со спиењето. На жешкото стапало можат да му бидат придружени и...

 • Карцином на желудник

  Карциномот на желудникот може да се појави во било кој дел од желудникот и може да се прошири и на останатите органи, претежно во хранопроводот (езофагус), белите дробови, лимфните јазли и црниот дроб (хепар). Желудочниот карцином е причина за околу 800.000 смртни случаи годишно во светски размери...

 • Zollinger-Ellison Syndrome (ZES)

  Автор: Спец. Д-р Сузана Димовска Специјалист по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Општа Градска Болница “8-ми Септември” - Скопје Овој синдром го добил името по двајца американски хирурзи, Robert Zollinger и Edwin Ellison. Се класифицира како ретка болест според Националниот...

 • Варичела (Овчи сипаници)

  Дефиниција Варичелата е акутно инфективно заболување кое е карактеристично за детската возраст. Станува збор всушност за благо заболување со висок индекс на контагиозност од околу 70%. Етиологија, епидемиологија и патогенеза Предизвикувач на болеста е варичела-зостер вирусот кој спаѓа во...

 • Вртоглавица (Vertigo)

   ДефиницијаВртоглавицата претставува пореметување на ориентацијата во просторот која се манифестира со силни илузии на движење во просторот. Тоа е неодреден израз кој болните го употребуваат за да опишат неколку различни субјективни состојби. Покрај чувството на движење често е присутно и...

 • Варикозни вени

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија и Интензивно лекување Варикозни вени се абнормални извијугани змијулести поширувања на површинските вени на нозете. Варикозните вени може да бидат болни или да предизвикуваат јадеж или чувство на замор во нозете....

 • Вошки (Pediculosis capitis)

  Причина за настанување Предизвикувач на заболувањето е вошката Pediculus humanis capitis, која паразитира на косматиот дел на главата. Тоа е сива вошка, со големина од 2-3/1-1,3 мм, без крила. Женката секојдневно снесува 4-5 јајца (гниди) кои со помош на својата хитинска обвивка, цврсто се...

 • Вродени аномалии на шаката и раката III –дел

  Автор: -проф. Д-р Ѓорѓе Џокиќ, специјалист по општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија и соработници- -универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија, Скопје- Клинодактилија Овој термин означува латерална девијација на една...

 • Вон-Вилебрандова болест – наследна коагулопатија

  Автор: Др. Панче Здравковски Вон-Вилебрандовата болест е најчестата наследна коагулопатија, односно состојба на продолжено или обилно крварење. Причината за оваа болест е недостаток или нефункционалност на еден протеин, наречен вон-Вилебрандов фактор, важна компонента во процесот на коагулација...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER