vw_bolesti_a | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - A

                           
                           
                           
                       
 • Адхезивен капсулитис – Замрзнато рамо

  Адхезивниот капсулитис, познат и како Замрзнато рамо е честа и болна состојба, која ја спречува нормалната подвижност на рамото. Замрзнатото рамо го намалува нормалното движење на рамениот зголб, и во некои случаи ги спречува сите движења во рамото. Симптоми Адхезивниот капсулитис е болна...

 • Аспергилоза

  Автор: Др. Панче Здравковски Аспергилозата е група на заболувања предизвикани од одреден тип на мувла (габа). Овие заболувања најчесто го афектираат респираторниот систем. Оваа габа е насекаде распространета и повеќето типови на габата се безопасни и не предизвикуваат заболувања. Но, некои од нив...

 • Акромегалија

  Автор: Др. Елена Вучковска Хормоните се природни материи во човечкиот организам кои се значајни за развојот на телото. Хормонот за раст се секретира под строго регулирани услови, во спротивно, може да предизвика сериозни нарушувања по здравјето. Акромегалијата е резултат на прекумерна...

 • Антракс

  Автор: Др. Панче Здравковски Антраксот е сериозно заболување предизвикано од бактеријата која формира спори – Bacillus anthracis. Иако антраксот претежно ја афектира само домашната стока и дивите животни, луѓето можат да се инфицираат преку директен и индиректен контакт со заразените животни....

 • Алергија на накит од никел

  Алергијата е невообичаена реакција на имунолошкиот систем на супстанци кои често пати се сметаат за безопасни. Еден од видовите на алергија е токму кожната алергија. Ако човечката кожа се воспали при контакт контакт со материјална површина, тогаш тоа се нарекува алергиски контактен дерматитис....

 • Аскаријаза

  Автор: Др. Панче Здравковски Аскаријазата е вид на паразитна инфекција, предизвикана од нематодата Ascariasis lumbricoides. Нематодите се паразити кои го користат телото како домаќин за да се одржуваат во живот и да се репродуцираат. Јајцата на овој паразит созреваат во телото на домаќинот. Додека...

 • Акутен абдомен – како да го препознаете?

  Акутен абдомен е состојба која се јавува поради акутно настанување на патолошки процеси во интраабдоминалните органи. Овие акутни патолошки процеси со прогресија можат да доведат до летален исход. Акутниот абдомен може да биде предизвикан од заболувања или од трауми т.н. трауматски акутен абдомен...

 • Акутна бубрежна инсуфициенција (АБИ)

  Автор: Др. Панче Здравковски Акутната бубрежна инсуфициенција, или скратено АБИ, е ненадејно губење на способноста на бубрезите да ја вршат нивната основна функција – елиминирање на вишокот течности и електролити, како и отпадниот материјал од крвта. Кога бубрезите ја губат филтрирачката...

 • Акутна црнодробна инсуфициенција

  Автор: Др. Панче ЗдравковскиАкутната црнодробна инсуфициенција се јавува кога црниот дроб рапидно ја губи нормалната функција. Почесто, црнодробната инсуфициенција, односно црнодробно пропаѓање, се развива бавно, со тек на многу години. Но, акутната инсуфициенција се јавува во рок од неколку дена....

 • Акутна лимфоцитна леукeмија (АЛЛ)

  Акутната лимфоцитна леукемија (АЛЛ) е тип на карцином на крвта и коскената срцевина – сунѓерестото ткиво кое се наоѓа во коските, каде што се создаваат крвните клетки. Зборот “акутна” во терминот акутна лимфоцитна леукемија потекнува од фактот што болеста има брза прогресија и ги афектира...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER