vw_bolesti_c | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Ц

                           
                           
                           
                       
 • Цисти и фистули на вратот

  Вродените цисти и фистули на вратот претставуваат конгенитални малформации на овој предел. Според местото на настанување тие се делат на медијални и латерални. Причини за настанување Медијалните цисти и фистули на вратот настануваат поради пореметувања во инволуцијата на тиреоглосниот канал....

 • Цервикално ребро

  Нормално постојат 12 пара на ребра. Цервикалното ребро претставува прекубројно ребро кое поаѓа од седмиот вратен прешлен. Причина за настанување Цервикалното ребро се наследува автосомно-доминантно. Клиничка слика Цервикалното ребро се наоѓа над првото ребро. Најчесто не...

 • Циклотимично расположение (трајно нестабилно расположение)

  Автор: Д-р Александар Ристески Специјализант по Психијатрија Циклотимија претставува перзистентно нестабилно расположение кое вклучува бројни периоди на благо депресивно расположение и периоди на хипоманија при што не се исполнети критериумите за блага депресивна епизода според MKB-10 или...

 • Црн, влакнест јазик

  Црниот, влакнест јазик е привремена, безопасна (бенигна), безболна орална состојба, која му дава на јазикот црн и влакнест изглед. Најчесто е резултат на прекумерен раст на бактерии во устата. Иако црниот, влакнест јазик може да изгледа алармантно, тој не предизвикува никакви здравствени...

 • Цијаноза

  Дефиниција Цијанозата представува синкаста, модра пребоеност на кожата и слузниците. Причини за настанување Цијанозата е последница на намалена концентрација на кислород во периферната крв, односно кога количината на редуцираниот хемоглобин (деоксихемоглобин) ќе порасне на...

 • CIN промени на грлото на матката

  Автор: Д-р Милорад Ристески Специјалист по Гинекологија и Акушерство ПЗУ Фемини Медикал – Скопје Женските репродуктивни органи се поделени на внатрешни и надворешни. Внатрешните органи се составени од матка (uterus), туби и овариуми. Тие се наоѓаат во абдоминалната празнина, поточно во...

 • Цистична фиброза

  Цистичната фиброза, исто така наречена и муковисцидоза, или CF е честа наследно автосомно рецесивна болест која ги зафаќа епителните органи, особено егзокрините жлезди, предизвикувајќи прогресивна дисфункција. Името потекнува од карактеристичните фиброцистилни промени во панкреасот, првпат...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER