vw_bolesti_d | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Д

                           
                           
                           
                       
 • Дизурија (болно и отежнато мокрење)

  Дизуријата претставува симптом кој реферира болно и отежнато мокрење. Причината за настанување може да лежи во голем број на болести. Најчести се инфекциите на гениталниот систем (вагинитис – воспаление на вагината, вулвитис – воспаление на вулвата, уретритис – воспаление на уретрата) и...

 • Dacryocystitis

  Дакриоциститис претставува инфекција на солзното ќесе, обично од стрептококни или стафилококни причинители, и скоро редовно е последица на опструкција на назолакрималниот канал. Кај акутниот дакриоцистит, пациентот чувствува болка, има црвенило и оток околу солзното ќесе. Дијагнозата се...

 • Дампинг синдром (Dumping syndroma)

  Дампинг синдромот опфаќа збир на гастроинтестинални и кардиоваскуларни симптоми кои се исполнуваат непосредно после земање на хиперосмоларна храна кај болни со гастро-јејуно-стомија (Bilroth II) или гастро-дуодено-стомија (Bilroth I). Причини за настанување Истражувањата покажуваат...

 • Ди Џорџи-ев (Di-George) синдром

  Ди Џорџи (DiGeorge) e синдром кој претставува вродена имунодефициенција т.е. нарушување на имунитетот каде што тимусната жлезда е отсутна или неразвиена при раѓањето. Обично, DiGeorge синдромот се должи на хромозомски абнормалности. И машките и женските деца се еднакво засегнати. Фетусот не се...

 • Diabetes mellitus-тип 2 или шеќерна болест на возрасните

  Автор: Д-р Димитар Иваноски доктор на медицина ЈЗУ Општа болница ”Борка Талески”-Прилеп Што претставува шеќерната болест? Шеќерната болест претставува една од најчестите хронични болести на ендокриниот систем која настанува како резултат на намалена или комплетна дисфункција на...

 • Деменција (сенилност, прогресивен губиток на когницијата)

  Дефиниција Сенилноста или уште наречена деменција означува прогресивно слабеење и губиток на многу физички, физиолошки и психички способности и функции кои се јавуваат со текот на стареењето. Причини за настанување Сенилноста може да настане поради оштетување на мозокот или секундарно, поради...

 • Дијализа

  Што е Дијализа? Дијализа е метод на одстранување на токсичните субстанци од крвта кога бубрезите не се способни тоа да го направат. Алтернативни имиња Артифициелни бубрези, Хемодијализа, Перитонеална дијализа, Ренална заместителна терапија. Како се изведува? Дијализата може...

 • Индигестија - Диспепсија (Непријатно чувство после јадење)

  Симптоми Диспепсијата или непријатното чувство после оброк може да се јави после јадење на некои одредени видови на храна или после пиење на вино или зашеќерени пијалоци. Исто така може да биде предизвикана од брзо јадење или прејадување. Главните симптоми на диспепсијата се: •...

 • ДИСКУС ХЕРНИЈА

  Автор: д-р Петар Динов Дискус хернијата настанува со оштетување на ‘рбетните корени предизвикани од пролапс (испаѓање) на лумбалните интервертебрални дискуси. Големото социо-медицинско значење потекнува од фактот дека таа е една од мошне честите причини за работна неспособност, односно...

 • Diabetes mellitus тип 1

  Автор: Д-р. Александра Петреска Diabetes mellitus-tip1 претставува автоимуна болест која се јавува најчесто во најраната детска возраст,но неретко може да се појави и покасно. Може да се јави самостојно или во склоп со некоја останата автоимуна болест. Всушност настанува деструкција на В-...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER