vw_bolesti_e | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Е

                           
                           
                           
                       
 • Масна емболија

  Масната емболија претставува состојба која се сретнува кај 3-6% од сите повреди со тешки фрактури на коските и тоа обично на долгите коски. Често се јавува кај мултипли фрактури, особено на фемурот и тибијата кои се богати со коскена срцевина. Забележана е поголема честота кај затворени отколку кај...

 • Што е бактериски ендокардитис?

  Автор: Д-р. Горан Николов Специјалист интернист - субспецијалист кардиолог Центар за внатрешни болести „СРЦЕ“ Бактериски ендокардитис претставува инфекција на внатрешниот слој на срцето или на срцевите залистоци. Бактерискиот ендокардитис е сериозна и понекогаш фатална болест. За тоа да...

 • Ephelides (Сончеви пеги)

  Efelides или сончеви пеги, претставуваат аномалии на кожата каде се наоѓаат многубројни ситни пигментирани пеги. Причини за настанување Се наследуваат автосомно-доминантно. Бројот на меланоцитите во подрачјето на пегите не е зголемен, но се претпоставува дека меланоцитите после...

 • Ендометриоза

  Автор: Спец. д-р Милорад Ристески гинеколог, акушер, ПЗУ “Фемини Медикал” – Скопје Што претставува ендометриозата? Слузницата на матката се нарекува ендометриум. Кога клетките на ендометриумот ќе се најдат на друго место во телото, односно надвор од матката, тогаш доаѓа до хронична...

 • Еректилна дисфункција

  Што е еректилна дисфункција (ЕД)? Еректилната дисфункција се појавува кога мажот има постојани проблеми со задржувањето на ерекцијата. Доколку не се третира, ЕД може да биде пречка за сексуалните односи. Оваа состојба, која понекогаш се нарекува импотенција, во светот се појавува кај 10% од...

 • Егзибиционизам

  Егзибиционизам - патетично, страшно или сериозно сексуално пореметување? Прочитајте повеќе за него и самите пресудете. Терминот егзибиционизам е воведен од страна на Laseque во 1877 година. Генерално значи зголемување и задоволување на сексуалната желба со покажување на гениталиите. Започнува во...

 • Епилепсија

  Епилепсијата е меѓу најчестите невролошки состојби од кои страдаат 0.5 до 1% од луѓето. Не сите напади се резултат на епилепсија. На пример, лекови кои се препишани за други состојби, како и алкохолот можат да предизвикаат напади. Денес, лекарите не дијагностицираат епилепсија кај човек...

 • Неконтролирана дефекација (Енкопреза)

  Автор: д-р Милан Чакаровски Енкопрезата е неконтролирано празнење на столицата и после 3-тата година до кога е нормално оваа функција да биде воспоставена. Честа е кај момчињата. Често е поврзана со дневната енеуреза (неконтролираното мокрење). Причини за настанување Не се врзува...

 • Епистакса (Крварење од носот)

  Од каде потекнува крвта при крварење од носот? Крвта обично потекнува од крвните садови лоцирани во предниот дел на назалниот септум (назална партиција) или подлабоко во назалната шуплина. Што може да предизвика крварење од носот? Чепкање на носотУдар во предел на носот...

 • ЕБОЛА (Тежок хеморагичен синдром)

  Автор: Роберт Николовски Студент на медицина Еболата спаѓа во групата на филовируси и има облик на стап за хокеј, прстен или буквата U. Геномот на овие филовируси се состои од едноланчана RNK, а нивната клеточна мембрана е липидна и двослојна. НАЧИН НА ПРЕНЕСУВАЊЕ Резервоар на инфекцијата...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER