vw_bolesti_g | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Г

                           
                           
                           
                       
 • Грип (Influenca) – Како да се заштитите во периодот што претстои!

  Автор: Д-р Александар Ристески Инфлуенцата или често нарекувана грип, е акутна, високо заразна инфекција на респираторниот систем која обично се појавува во доцната есен и зимскиот период. Се појавува во вид на епидемиски размери и одеднаш зафаќа голем број на луѓе. Иако ги зафаќа сите...

 • Гинекомастија (Зголемени машки млечни жлезди)

  Гинекомастијата е состојба при која постои зголемување на машките млечни жлезди. Не се работи за депозиција на масно ткиво туку за пролиферација на жлезденото ткиво кое води до зголемување на градите. Зголемувањето на машките млечни жлезди може да се јави еднострано или обострано. Може исто така...

 • Gangrena fulminans (Опсежно изумирање на ткивото на пенисот и скротумот)

  Gangrena fulminans претставува акутна гангрена (труење, изумирање на ткивото) на пенисот и скротумот на која не и претходи balanopostitis (воспаление на глансот и препуциумот на пенисот). Причини за настанување Етиологијата и патогенезата не се доволно познати. Се смета дека етиолошка...

 • Pyoderma gangrenosum – гнојни улцери на кожата

  Гангренозната пиодерма е состојба која предизвикува големи, болни улцери (чирови) на кожата, особено на нозете. Не се знаат точните причини за нејзината појава, но се смета дека таа е поврзана со пореметувања во имунолошкиот систем. Околу половина луѓе со гангренозна пиодерма имаат некојa...

 • Гастритис

  Причини, делување, и фактори на ризик Гастритис, или воспаление на желудочната слузница, може да биде предизвикан или со инфекција, иритација, автоимуни пореметувања или со рефлукс т.е враќање на жолчката во желудникот. Инфекциите може да бидат бактериски или вирусни. Иритацијата може да биде...

 • Granuloma faciale eosinophilicum

  Автор: д-р Милан Чакаровски Фацијалниот еозинофилен гранулом е хронична грануломатозна болест која обично се јавува кај возрасни мажи. Причини за настанување Етиологијата на болеста не е позната, нозолошки, овој термин треба да се разликува од еозинофилниот гранулом. Клиничка...

 • Главоболка

  Што е главоболка? Главоболките се слаба до многу силна болка во еден или повеќе делови на главата или задниот дел на вратот. Има разни видови на главоболка и разни причини за појава на истите. Иако се болни и непријатни, главоболките најчесто не се индикатор за некое посериозно заболување и...

 • Granuloma inguinale

  Причини за настанување Причинител на болеста е бактеријата од групата клебсиела - Calymmatobacterium granulomatis. Клиничка слика После инкубација од 2-3 месеци, на местото на заразата настануваат една или повеќе пустули кои егзулцерираат, кои се шират и меѓусебно конфлуираат....

 • Галактореа

  Галактореа преставува продукција на млеко во дојките надвор од периодот на лактација. Може да се појави и кај жените и кај мажите. Причини за настанување Најчеста причина за настанување на галактореата е пролактин секретирачкиот тумор (пролактиномот) на хипофизата. Исто така...

 • Прстенест гранулом (Granuloma annulare)

  Автор: д-р Милан Чакаровски Ануларниот или прстенест гранулом е доста честа грануломатозна реакција која се карактеризира со појава на инфилтрати со подигнати рабови, па таквите лезии имаат прстенест изглед. Причини за настанување Етиологијата на болеста не е позната. Се верува...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER