vw_bolesti_h | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Х

                           
                           
                           
                       
 • Генитален херпес

  Гениталниот херпес претставува болест која е предизвикана од страна на херпес симплекс вирусот (HSV), од кој што постојат два типови. Типот 1 (HSV-1) вообичаено предизвикува орален херпес, инфекција на усните и устата. Симптомите се болки средни по интензитет, или напади на треска. Во минатото, не...

 • Пулмонална хипертензија

  Автор: Д-р. Панче Здравковски Пулмоналната хипертензија е вид на зголемен крвен притисок, кој ги афектира само артериите во белите дробови и десната страна од срцето. Пулмоналната хипертензија започнува во ситните артерии во белите дробови, наречени пулмонални артерии и капилари. Тие го...

 • Хипертензија (висок крвен притисок)

  Автор: Др. Офелија Маџевска ПЗУ "д-р Офелија" Вовед: Хипертензијата е голем здравствен проблем заради високите стапки на инвалидност и смртност. Таа е една од НЕЗАРАЗНИТЕ хронични болести. Овие се болести од нејасна етиологија, имаат повеќе фактори на ризик, долго латентен...

 • Хронична главоболка

  Автор: Др. Панче Здравковски Повеќето луѓе имаат главоболки од време на време. Но, ако имате главоболки неколку дена по ред, тогаш таквата состојба на секојдневна болка во главата се нарекува хронична главоболка. Непрестајната природа на хроничните главоболки, ги става нив во состојби кои го...

 • Халуцинации

  Халуцинациите се мошне чести кај болните од шизофренија, манија, посттрауматски пореметувања, делирум, деменција и други. Други причини можат да бидат интоксикација или употреба на дроги како марихуана, ЛСД, кокаин, крек, хероин или алкохол. Некогаш халуцинациите се јавуваат и кај тешки болести...

 • Хашимото тироидитис (Автоимун тироидитис)

  Хашимото тироидитис (автоимун тироидитис) претставува хронично, автоимуно воспаление на тироидната жлезда. - Хашимото тироидитис се карактеризира со тоа што сопственото тело продуцира антитела кои ги напаѓаат клетките на тироидната жлезда, (автоимуна реакција). - Обично,...

 • Хипертироидизам и допамин

  Тироидната жлезда, преку метаболизмот е одговорна за тоа колку на нашето тело му е потребна енергија. Ако тироидната жлезда стане хиперактивна поради одредено заболување, премногу јод во исхраната, инфекција или тумор, регулаторната способност се оштетува. При хиперактивност на тироидната жлезда се...

 • Хиперсомнија или прекумерна дневна поспаност

  Хиперсомнија се однесува на група слични нарушувања кои се одликуваат со прекумерна дневна поспаност. Постојат две главни категирии на хиперсомнија: примарна хиперсомнија (идиопатска хиперсомнија) и рекурентна хиперсомнија (рекурентна примарна хиперсомнија). И двете групи се карактеризираат со...

 • Хочкин лимфом

  Хочкниовиот лимфом, уште позната како Хочкинова болест, е вид на лимфом кој всушност претставува рак на белите крвни клетки наречени лимфоцити. Таа е именувана по Томас Хочкин, кој прв ги опишал аномалиите во работата на лимфниот систем во 1832 година.Лимфомот Хочкин се карактеризира со уредено...

 • Примарен склерозантен холангитис

  Автор: Др. Панче Здравковски Примарниот склерозантен холангитис е заболување на жолчните патишта во црниот дроб. Терминот холангитис подразбира воспалување на билијарните (жолчните) патишта, додека терминот склерозантен ги опишува промените кои се случуваат на жолчните патишта како резултат на...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER