vw_bolesti_i | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - И

                           
                           
                           
                       
 • Икање

  Дефиниција Икањето претставува несакана контракција на дијафрагмата - мускулот кој што ги одделува градите од абдоменот и игра значајна улога при дишењето. Секоја контракција на дијафрагмата е проследена со ненадејно затворање на гласните жици, при што се произведува карактеристичниот звук на...

 • Ichtiosis vulgaris – Рибја кожа

  Ichtiosis vulgaris е најчестото заболување од групата на наследни ихтиози. Се карактеризира со пореметување на процесите на кератинизација, т.е. десквамација од ретенциoнен тип. Заболуваат подеднакво лицата од двата пола. Причина за настанување Ова е наследно заболување, се наследнува...

 • Исхемичен колитис

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Дефиниција Исхемичен колитис е оштетување на сегментот на дебелото црево, кое настанува како последица на мезентеричната васкуларна оклузија. Причини за настанување Причините за...

 • Инфективна мононуклеоза (Болест на прв бакнеж)

  Дефиниција Инфективната мононуклеоза или исто така позната како болест на прв бакнеж е заразна болест која е предизвикана од Epstein-Barr вирусот (EBV) во најголем процент од случаите (90%), а во преостанатите 10% од цитомегаловирусот (CMV). Кај децата протекува како бенигна болест, обично...

 • Тешка комбинирана имунодефициенција

  Автор: Роберт Николовски Студент на медицина Тешката комбинирана имунодефициенција е вродена имунодефициенција, растројство што резултира со ниско ниво на антитела (имуноглобулини) т.е, не постојат Т-клетки (лимфоцити). Тешката комбинирана имунодефициенција е најсериозно имунодефициентно...

 • ИгА нефропатија – Бергерова болест

  Автор: Др. Панче Здравковски ИгА нефропатија е заболување на бубрезите кое се јавува кога антителото, наречено имумоглобулин А (ИгА) се наталожува во бубрезите. Тоа ја спречува основната бубрежна фукнција, а тоа е да ги филтрираат отпадните продукти, вишокот на вода и електролити од крвта....

 • Лумбоишијалгија (Ишијас)

  Ишијасот претставува заболување , кое што настанува со оштетување на корените на ’рбетниот столб предизвикани од лумбалните интервертебрални дискуси. Социолошкото и медицинското значење на ишијасот потекнува од фактот дека тој претставува еден од честите причини за работна неспособност, односно...

 • БРЕМЕНОСТ: Имплантационо крварење

  Автор: Д-р Милорад Ристески Специјалист по Гинекологија и Акушерство ПЗУ Фемини Медикал – Скопје Дали има причина за загриженост поради крварењето? Иако крварењето во секоја фаза од бременоста може да биде причина за загриженост, доколку се забележи на постелнината во вид на минијатурни...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER