vw_bolesti_k | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - К

                           
                           
                           
                       
 • Хронична кашлица

  Дефиниција Хронична кашлица е онаа кашлица која што трае повеќе од осум недели. Може да предизвикува проблеми во спиењето и следствено на тоа да започнете да се чувствувате истоштено. Хроничната кашлица во својата најсилна форма може да предизвика повраќање, фрактури на ребрата и вртоглавици...

 • Ентероколитис предизвикан од Clostridium difficile

  Clostridium dificile преставува бактерија која предизвикува псевдомембранозен колитис. Псевдомембранозниот колитис е ретко и тешко заболување на дебелото црево со карактеристични мембрани на слузницата. Причинителот е бактерија од родот Clostridium. Тоа се грам позитивни бацили кои во стари...

 • Конјуктивитис или црвено око

  Конјуктивитис или народно попознато како “црвено око” се појавува како последица на на воспаление на меката обвивка која ја прекрива внатрешната страна на очниот капак. Постојат различни облици на манифестација на воспалението. Oд слабо воспаление кое се манифестира со благо црвенило до акутно...

 • CREST Синдром

  CREST синдромот претставува форма на систематска склероза, која се јавува во склоп на: C alcinosis R aynaud феномен, E sophageal dysmotility- Езофагусна дисфункција, S clerodactyly - Склеродактилија T elangiectasia - Телеангиектазија. Причини за настанување...

 • Келоид

  Автор: Д-р Милан Чакаровски Келоид претставува бенигна, остро ограничена, хипертрофична маса која настанува после повреди или после некоја друга патолошка состојба на кожата, а може да се јави и спонтано. За разлика од хипертрофичната лузна, може да се прошири и надвор од границите на...

 • Кластер главоболкa или главоболка “будилник”

  Кластер главоболките се јавуваат циклично или периодично во одредени интервали, по што оваа состојба го добила своето име – кластер. Кластер главоболката е онаа која предизвикува најголема болка во главата. Таа понекогаш е наречена ‘’будилник-главоболка’’, поради тоа што може да се појави среде ноќ...

 • Келоид

  Што е келоид? Келоидот може да се смета за ‘’ лузна која не прекинува да расте ‘’. Келоидот, познат уште како келоидна лузна е цврста формација, која што е подигната над нивото на кожата. Нејзината горна површина најчесто е мазна и е розево-виолетово пребоена. Келоидните лузни имаат...

 • Клептоманија

  Клептоманија е комплексно психичко нарушување кое се карактеризира со повторлива и неодолива потреба да се украде некој материјален предмет. Почесто е застапена кај пациентите кои се зависни од некоја хемиска супстанција или имаат коегзистирачка анксиозност, нарушување во расположението или...

 • Крлежите повторно во напад...

  Автор: Роберт Николовски -студент на медицина- Уште еднаш предупредуваме дека со затоплувањето на времето се будат и крлежите, а нивното активирање претставува опасност за луѓето кои често се движат во природа. Активноста на крлежите е најголема во периодот од пролет па се до есен, и во тој...

 • Кифоза – искривување на рбетот

  Кифозата, уште позната и под терминот грпка, е искривување на горниот дел од грбот. Малото искривување не е патолошко, но кога се работи за кифоза, тогаш тоа може да зафаќа агол од 50 степени. Кифозата може да биде неприметна, но може да го даде карактеристичниот грбав изглед. Симптоми...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER