vw_bolesti_l | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Л

                           
                           
                           
                       
 • Лимфангиолеомиоматоза

  ЛАМ, или лимфангиолеомиоматоза е ретко заболување на белите дробови, кое најчесто ги напаѓа жените на возраст од 30-40 години. Ова заболување се карактеризира со раст на абнормални клетки кои личат на мускулни клетки, во одредени органи или ткива, особено во белите дробови, лимфните јазли и...

 • Акутна Леукемија

  Што е леукемија? Леукемијата попозната како рак на крвта е болест од непознати причинители каде што коскената срж произведува голем број на абнормални клетки. Ова значи дека нормалната срж се турка во се помали и помали области и произведува мал број на клетки и се јавуваат симптоми набројани...

 • Легионерска болест

  Легионерската болест преставува тешка форма на пневмонија – воспаление на белите дробови, обично предизвикано од инфекција. Легионерската болест е предизвикана од бактерија, позната како Легионела. Легионерската болест, иако е инфективно заболување, неможе да се пренесе од човек на ловек....

 • Лумбаго

  Дефиниција: Лумбаго претставува блага до остра болка, или непријатност во долниот дел од грбот. Болката може да биде акутна или хронична доколку константно се чувствува во период од три месеци. Од оваа непријатна болка страдаат млади луѓе кои се занимаваат со тешка физичка работа како и луѓе во...

 • Loa loa - филаријаза (афрички очен црв)

  Лоа лоа претставува нематода (валчест црв) од родот Filariade. Нематодите се несегментирани црви кај кои е изразен полов диморфизам (единките се одвоени со пол), а мажјаците се помали од женките. Телото на нематодите е покриено со кутикула која е со комплексна градба. Под кутикулата се наоѓа...

 • Лајмска болест (Борелиоза)

  Дефиниција Лајмската болест е инфекција што се добива преку убод од крлеж. Болеста има варијабилни симптоми, вклучувајќи промени кои ја афектираат кожата, зглобовите и нервниот систем. Позната е уште како борелија, или борелиоза. Кој е причинител на Лајмската болест? Предизвикана...

 • Ларингеален карцином (рак на грлото)

  Ларингеален карцином (рак на ларинксот) претставува малиген туморнa гркланот. Повеќето од ларингеаленитекарциноми се сквамозени, потекнуваат од сквамозни клетки кои се формираат во ларингеалениот епител. Карциномот може да се развие во било кој дел на грлото, но стапка на лекување е зависна од...

 • Липосукција

  Дефиниција Липосукцијата е еден од најчестите зафати во естетската хирургија. Поимот означува вшмукување (сукција) на мастите (липо). Оваа техника се користи за преобликување на телото со трајно отстранување на депоата на масно ткиво. Обично се изведува во долниот дел на грбот, над задникот,...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER