vw_bolesti_o | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - О

                           
                           
                           
                       
 • Офталмоплегија – Мрзливо око

  Дефиниција Офталмоплегија претставува пареза или парализа на очните мускули. Причини за настанување Причините може да бидат различни: трауматски (на пример фрактура на базата на черепот), воспалителни (менингитис, сифилис, ботулизам, полирадикулоневритис), дегенеративни (прогресивна нуклеарна...

 • Ортостатска (постурална) хипотензија

  Автор: Др. Панче Здравковски Ортостатската хипотензија, позната и како постурална хипотензија, е форма на низок крвен притисок кој се јавува по станување од седечка позиција или при легнување. Ортостатска хипотензија се карактеризира со вртоглавица, па дури и онесвестување. Ортостатската...

 • Опсесивно-компулсивно растројство

  Автор: Д-р Елена Јовановска Станува збор за анксиозно пореметување карактеризирано со наметнати мисли кои продуцираат анксиозност, и со репетитивни однесувања кои имаат за цел да ја редуцираат анксиозноста, или пак со комбинација на мисли (опсесии) и однесувања (компулсии). Симптомите...

 • Остеопороза (прогресивен губиток на коскената маса)

  Автор: д-р Наталија Хаџи-Петрушева Дефиниција Остеопорозата претставува метаболичка болест на коските. Се карактеризира со намалена количина на коскено ткиво во нормално минерализиран коскен матрикс. Епидемиологија Од триесетатта година на животот па натаму кај луѓето почнува...

 • Остеофити – коскени израстоци

  Коскените израстоци се развиваат по должина на рабовите на коските. Коскените израстоци обично не се болни, но ако притискаат на околните нерви и коски, може да предизвикаат болка. Коскените израстоци, познати уште како остеофити, може да се формираат на секоја коска. Најчесто, се формираат...

 • Оваријален хиперстимулационен синдром

  Автор: Др. Панче Здравковски Оваријалниот хиперстимулационен синдром обично се јавува како резултат на земање на лекови кои го стимулираат развојот на јајце-клетките во јајниците на жената. Овие инјекции може да бидат препишани за лекување на неплодност. Кај овој синдром јајниците се болни...

 • Онихомикоза - Onychomycosis (габично воспаление на ноктите)

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Онихомикозата е состојба која се дефинира како фунгална (габична) инфекција на ноктите. Претставува најчеста болест на ноктите и сочинува 1/2 од абнормалностите на ноктот. Ги зафаќа подеднакво, и...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER