vw_bolesti_r | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Р

                           
                           
                           
                       
 • Рак на панкреасот

  Ракот на панкреасот претставува малигна неоплазма на панкреасот. Се проценува дека во 2010 година повеќе од 43.000 лица во САД биле дијагностицирани со оваа болест, а 36.800 починале од оваа болест. Прогнозата е лоша, помалку од 5% од оние кои се дијагностицираат успеваат да преживеат 5 години....

 • Ринолити - причина за пореметување во дишењето

  Ринолитите претставуваат творби во носната шуплина кои го пореметуваат дишењето. Причини за настанување Порано, туѓите тела во носната шуплина можеле да останат незапазени подолго време, без да предизвикаат значителни тегоби. Меѓитоа, тие може да послужат како јадро околу кое се таложат...

 • Рејнов синдром

  Дефиниција Рејновиот синдром е повремена епизодна појава на взаемно бледи и модри прсти на рацете, поретко на нозете, поради оклузија (затворање) на дигиталните артерии (артериите на прстите) преципитирани со студенило или емоционален стрес, а поминува со загревање. Причини за...

 • Розацеа

  Розацеа е хронична, инфламаторна кожна состојба која се јавува кај возрасните. Таа предизвикува црвенило на лицето и мали, црвени акни или пустули (исполнети со гној). Нелекувана, розацеата може да се влоши со тек на времето. Сепак, кај многу луѓе, розацеата е циклична, односно симптомите...

 • Рамни табани

  Деформитетот познат како рамни стопала се карактеризира со спуштање на сводот на стопалото и завземање на валгусна положба при стоење. Причини за настанување На појавата на овој деформитет влијае пред се наследниот фактор, но и физичката неактивност, гојазноста, неадекватните обувки...

 • Рак на хранопроводот

  Постојат различни подтипови на рак на хранопроводот, од кои сквамозниот и аденокарциномот се најзастапени. Сквамозниот карцином ги зафаќа клетките на горниот дел на хранопроводот, додека аденокарциномот произлегува од клетки присутни на спојот на хранопроводот и желудникот. Најважен симптом при...

 • Рак на грлото на матката

  Рак на грлото на матката е малигна неоплазма на грлото на матката. Ракот може да се манифестира со вагинално крварење, но симптомите можат да отсуствуваат додека ракот не дојде до понапредна фаза. Третманот се состои од хируршки зафат (вклучувајќи ја и локалната ексцизија), а во напредни фази се...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER