vw_bolesti_t | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - T

                           
                           
                           
                       
 • Емболија и тромбоза на артериите на горните и долните екстремитети

  Автор: Д-р Надица Мехмедовиќ Специјализант по Анестезија, реанимација и Интензивно лекување Акутните облитерации (запушувања) на периферните артерии настануваат поради ненадеен прекин на циркулацијата. Клиничката слика е мошне тешка и зависи од локализацијата на облитерапијата и можноста за...

 • Трахома

  Трахома (грануларен конјуктивит) е пролонгирана инфекција на конјуктивата предизвикана од Chlamydia trachomatis. - Оваа бактерија го инфицира окото најчесто кај деца кои живеат во понеразвиените, топли и суви земји. - Може да се јави црвенило, солзење на окото,...

 • Торзија на тестис – увртување на тестисот околу својата оска

  Тестикуларната торзија е увртување на тестисот околу својата сперматична врвка при што доаѓа до блокирање на крвниот проток. Тестикуларната торзија обично се јавува кај мажи во периодот помеѓу пубертетот и 25-тата година, но може да се појави и во било која возраст. Ненормалниот развиток на...

 • Тумори на дојка

  Туморите на дојкатa можеме да ги поделиме на бенигни и малигни Бенигни тумори Тука спаѓаат: фибрoаденом, филоидниот (phyloides) тумор и интрадуктален папилом. Фиброаденомот е цврст добро ограничен чвор со различна големина кој се јавува како резултат на пролиферација на дукталниот...

 • Туберкулоза

  Автор: Д-р. Офелија Маџевска ПЗУ “Д-р. Офелија“ Историја на туберкулозата Туберкулозата е болест, стара колку и човештвото. При палеоантрополошки истражувања, докажани се туберкулозни промени на прешлените на неолитскиот човек. Подоцна, такви промени се среќаваат и на мумиите на...

 • Туларемија

  Туларемијата претставува инфективно фебрилно заболување од групата на зоонози предизвикано од pasteurella tularensis. Клинички се одликува со примарна инфективна лезија, регионален лимфаденитис и општ инфективен синдром. Туларемијата во Македонија ја има, но поретко се појавува. На Балканот...

 • Тромбоза – крвен засирок на погрешно место

  Автор: Д-р. Горан Николов Специјалист интернист - субспецијалист кардиолог Центар за внатрешни болести „СРЦЕ“ Засирувањето на крвта (коагулација) е нормална појава т.е. начин на кој организмот се брани да искрвави од помали повреди. Кај здравиот организам има постојана рамнотежа помеѓу...

 • Транссексуализам (Трет пол)

  Автор: Д-р Александар Ристески Дефиниција Трансексуализмот е состојба кога една индивидуа се идентификува со пол кој е различен од својот биолошки пол. Медицинска дијагноза може да биде поставена доколку индивидуата чувствува нелагодност како резултат на желбата да се биде член на...

 • Трансплантација на коса

  Дефиниција Трансплантацијата на коса е операција која подразбира преместување на коса и фоликули на влакна од подрачје со повеќе коса на подрачје со малку коса или без коса. Можат да бидат трансплантирани еден или повеќе прамени на коса. Оваа техника може да произведе природен изглед на...

 • Тромбоцитопенија (намален број на тромбоцити)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Тромбоцитопениите претставуват состојби каде бројот на тромбоцитите е намален. Спаѓаат меѓу најчестите причини на хеморагични симдроми. Поделба на тромбоцитопениите Тромбоцитопениите се делат врз...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER