vw_bolesti_v | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - В

                           
                           
                           
                       
 • Воспаление на уво кај бебињата

   Воспалението на увото може често да се јави кај малите деца односно кај бебињата. Статистички гледано повеќе од 70 % од бебињата до својата 3 година барем еднаш добиваат воспаление на увото. Сиптомите често се нејасни, проблематични, а може да дојде и до компликации доколку ненавремено се...

 • Вртоглавица (Vertigo)

   ДефиницијаВртоглавицата претставува пореметување на ориентацијата во просторот која се манифестира со силни илузии на движење во просторот. Тоа е неодреден израз кој болните го употребуваат за да опишат неколку различни субјективни состојби. Покрај чувството на движење често е присутно и...

 • Основни принципи во третманот на воени повреди – II - дел

  Автор: проф. д-р Сци. Ѓорѓе Џокиќ Специјалист по општа и субспецијалист по Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија -Универзитетска клиника за Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија – Скопје Скорирање на воени рани – Параметри Е (entry) – Влез во сантиметриH (...

 • Варичела (Овчи сипаници)

  Дефиниција Варичелата е акутно инфективно заболување кое е карактеристично за детската возраст. Станува збор всушност за благо заболување со висок индекс на контагиозност од околу 70%. Етиологија, епидемиологија и патогенеза Предизвикувач на болеста е варичела-зостер вирусот кој спаѓа во...

 • Вон-Вилебрандова болест – наследна коагулопатија

  Автор: Др. Панче Здравковски Вон-Вилебрандовата болест е најчестата наследна коагулопатија, односно состојба на продолжено или обилно крварење. Причината за оваа болест е недостаток или нефункционалност на еден протеин, наречен вон-Вилебрандов фактор, важна компонента во процесот на коагулација...

 • Вродени аномалии на шаката и раката III –дел

  Автор: -проф. Д-р Ѓорѓе Џокиќ, специјалист по општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија и соработници- -универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија, Скопје- Клинодактилија Овој термин означува латерална девијација на една...

 • Вошки (Pediculosis capitis)

  Причина за настанување Предизвикувач на заболувањето е вошката Pediculus humanis capitis, која паразитира на косматиот дел на главата. Тоа е сива вошка, со големина од 2-3/1-1,3 мм, без крила. Женката секојдневно снесува 4-5 јајца (гниди) кои со помош на својата хитинска обвивка, цврсто се...

 • Вернике-Корсаков синдром – болест на алкохоличарите

  Вернике-Корсаковиот синдром е тешка форма на нарушување во меморијата, кое е асоцирано со хронична и прекумерна алкохолна консумација, иако директната причина за оваа болест е дефицит на витаминот Б1, наречен тиамин. Ова нарушување за прв пат е дијагностицирано во доцниот деведнаесетти век....

 • Варикозни вени

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија и Интензивно лекување Варикозни вени се абнормални извијугани змијулести поширувања на површинските вени на нозете. Варикозните вени може да бидат болни или да предизвикуваат јадеж или чувство на замор во нозете....

 • Вагинизам - Страшно бегство од интимноста

  Автор: Спец. Д-р Милорад Ристески Специјалист по Гинекологија и Акушерство ПЗУ “Фемини Медикал” - Скопје Вагинизам преставува ненадејна контракција на мускулите околу отворот на вагината кај жените без идентификувани абнормалности за време на гинеколошки преглед. Цврстата мускулна...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER