vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Улкус на желудникот (Чир)

  Дефиниција Желудочниот улкус или чир претставува ограничен дефект на слузницата на желудникот. Станува збор за релативно честа болест која се одликува со карактеристични клинички симптоми. Етиологија Здравата желудочна слузница поседува многубројни механизми со кои се штити од...

 • Вртоглавица (Vertigo)

   ДефиницијаВртоглавицата претставува пореметување на ориентацијата во просторот која се манифестира со силни илузии на движење во просторот. Тоа е неодреден израз кој болните го употребуваат за да опишат неколку различни субјективни состојби. Покрај чувството на движење често е присутно и...

 • Варикозни вени

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија и Интензивно лекување Варикозни вени се абнормални извијугани змијулести поширувања на површинските вени на нозете. Варикозните вени може да бидат болни или да предизвикуваат јадеж или чувство на замор во нозете....

 • Вон-Вилебрандова болест – наследна коагулопатија

  Автор: Др. Панче Здравковски Вон-Вилебрандовата болест е најчестата наследна коагулопатија, односно состојба на продолжено или обилно крварење. Причината за оваа болест е недостаток или нефункционалност на еден протеин, наречен вон-Вилебрандов фактор, важна компонента во процесот на коагулација...

 • Основни принципи во третманот на воени повреди – II - дел

  Автор: проф. д-р Сци. Ѓорѓе Џокиќ Специјалист по општа и субспецијалист по Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија -Универзитетска клиника за Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија – Скопје Скорирање на воени рани – Параметри Е (entry) – Влез во сантиметриH (...

 • Вродени аномалии на шаката и раката III –дел

  Автор: -проф. Д-р Ѓорѓе Џокиќ, специјалист по општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија и соработници- -универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија, Скопје- Клинодактилија Овој термин означува латерална девијација на една...

 • Тендонитис – Тендинитис

  Тендинитисот претставува инфламација на тетивите, често од прекумерна употреба, пропратено со болка. Тендинитисот е честа спортска повреда која се случува од прекумерна употреба. Тендинитисот може да предизвика длабока и јака болка која е тригерирана од воспаление на тетивите. Тетивите...

 • Тумори на дојка

  Туморите на дојкатa можеме да ги поделиме на бенигни и малигни Бенигни тумори Тука спаѓаат: фибрoаденом, филоидниот (phyloides) тумор и интрадуктален папилом. Фиброаденомот е цврст добро ограничен чвор со различна големина кој се јавува како резултат на пролиферација на дукталниот...

 • Туларемија

  Туларемијата претставува инфективно фебрилно заболување од групата на зоонози предизвикано од pasteurella tularensis. Клинички се одликува со примарна инфективна лезија, регионален лимфаденитис и општ инфективен синдром. Туларемијата во Македонија ја има, но поретко се појавува. На Балканот...

 • Шок

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализат по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Шок преставува медицински термин кој дефинира состојба каде ткивата во организмот не добиваат доволна количина на кислород и потребни нутриенти кои им овозможуваат на клетките...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER