vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Шизофренија: Типови и симптоми

  Внатрешниот свет и однесувањето на индивидуата која боледува од шизофренија значително се променети. Промените во однесувањето можат да се состојат од: · Антисоцијално однесување · Деперсонализација (зголемена анксиозност и чувство дека индивидуата не е реална) ·...

 • Тумори на дојка

  Туморите на дојкатa можеме да ги поделиме на бенигни и малигни Бенигни тумори Тука спаѓаат: фибрoаденом, филоидниот (phyloides) тумор и интрадуктален папилом. Фиброаденомот е цврст добро ограничен чвор со различна големина кој се јавува како резултат на пролиферација на дукталниот...

 • Туберкулоза

  Автор: Д-р. Офелија Маџевска ПЗУ “Д-р. Офелија“ Историја на туберкулозата Туберкулозата е болест, стара колку и човештвото. При палеоантрополошки истражувања, докажани се туберкулозни промени на прешлените на неолитскиот човек. Подоцна, такви промени се среќаваат и на мумиите на...

 • Тендонитис – Тендинитис

  Тендинитисот претставува инфламација на тетивите, често од прекумерна употреба, пропратено со болка. Тендинитисот е честа спортска повреда која се случува од прекумерна употреба. Тендинитисот може да предизвика длабока и јака болка која е тригерирана од воспаление на тетивите. Тетивите...

 • Торзија на тестис – увртување на тестисот околу својата оска

  Тестикуларната торзија е увртување на тестисот околу својата сперматична врвка при што доаѓа до блокирање на крвниот проток. Тестикуларната торзија обично се јавува кај мажи во периодот помеѓу пубертетот и 25-тата година, но може да се појави и во било која возраст. Ненормалниот развиток на...

 • Трансплантација на коса

  Дефиниција Трансплантацијата на коса е операција која подразбира преместување на коса и фоликули на влакна од подрачје со повеќе коса на подрачје со малку коса или без коса. Можат да бидат трансплантирани еден или повеќе прамени на коса. Оваа техника може да произведе природен изглед на...

 • Туларемија

  Туларемијата претставува инфективно фебрилно заболување од групата на зоонози предизвикано од pasteurella tularensis. Клинички се одликува со примарна инфективна лезија, регионален лимфаденитис и општ инфективен синдром. Туларемијата во Македонија ја има, но поретко се појавува. На Балканот...

 • Шок

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализат по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Шок преставува медицински термин кој дефинира состојба каде ткивата во организмот не добиваат доволна количина на кислород и потребни нутриенти кои им овозможуваат на клетките...

 • Тромбоцитопенија (намален број на тромбоцити)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Тромбоцитопениите претставуват состојби каде бројот на тромбоцитите е намален. Спаѓаат меѓу најчестите причини на хеморагични симдроми. Поделба на тромбоцитопениите Тромбоцитопениите се делат врз...

 • Трахома

  Трахома (грануларен конјуктивит) е пролонгирана инфекција на конјуктивата предизвикана од Chlamydia trachomatis. - Оваа бактерија го инфицира окото најчесто кај деца кои живеат во понеразвиените, топли и суви земји. - Може да се јави црвенило, солзење на окото,...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER