vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Рамни табани

  Деформитетот познат како рамни стопала се карактеризира со спуштање на сводот на стопалото и завземање на валгусна положба при стоење. Причини за настанување На појавата на овој деформитет влијае пред се наследниот фактор, но и физичката неактивност, гојазноста, неадекватните обувки...

 • Розацеа

  Розацеа е хронична, инфламаторна кожна состојба која се јавува кај возрасните. Таа предизвикува црвенило на лицето и мали, црвени акни или пустули (исполнети со гној). Нелекувана, розацеата може да се влоши со тек на времето. Сепак, кај многу луѓе, розацеата е циклична, односно симптомите...

 • Селективен мутизам – нарушување во говорот кај децата

  Селективниот мутизам е нарушување во детството, каде детето не зборува при одредени социјални ситуации, иако кај него е развиен говорот, а зборува во останатите ситуации. Селективниот мутизам за прв пат е опишан во 1879 година, кога бил нарекуван aphasia voluntaria. Тоа значи дека...

 • Ринолити - причина за пореметување во дишењето

  Ринолитите претставуваат творби во носната шуплина кои го пореметуваат дишењето. Причини за настанување Порано, туѓите тела во носната шуплина можеле да останат незапазени подолго време, без да предизвикаат значителни тегоби. Меѓитоа, тие може да послужат како јадро околу кое се таложат...

 • Рак на хранопроводот

  Постојат различни подтипови на рак на хранопроводот, од кои сквамозниот и аденокарциномот се најзастапени. Сквамозниот карцином ги зафаќа клетките на горниот дел на хранопроводот, додека аденокарциномот произлегува од клетки присутни на спојот на хранопроводот и желудникот. Најважен симптом при...

 • Рејнов синдром

  Дефиниција Рејновиот синдром е повремена епизодна појава на взаемно бледи и модри прсти на рацете, поретко на нозете, поради оклузија (затворање) на дигиталните артерии (артериите на прстите) преципитирани со студенило или емоционален стрес, а поминува со загревање. Причини за...

 • Саркоми (малигни тумори од мезенхимално и мезодермално потекло)

  Автор: проф. д-р Ѓорѓе Џокиќ -специјалист по општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија- Дефиниција: Саркомите се малигни тумори од мезенхимално и мезодермално потекло. Патохистолошка класификација на саркомите · Дермофибросаркоми (...

 • Склеродерма

  Што е склеродерма? Склеродерма (од грчките зборови за ‘”црвсто” и “кожа”) е заболување кое го напаѓа сврзното ткиво во кожата, мускулите и другите органи. Тоа обично започнува пред 50 година со подеднаква застапеност кај мажите и жените. Симптоми Постојат многу форми на склеродерма,...

 • Салмонела и салмонелозна инфекција

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Општо Салмонелата (освен Salmonella typhi) кај човекот главно се задржува во дигестивниот тракт. Кај животните салмонелата има хематогена фаза па можеме да ја најдеме во разни ткива. Салмонелите може...

 • Себороичен дерматитис

  Автор: Др. Панче Здравковски Себороичниот дерматитис е често кожно заболување, кое главно се јавува на скалпот (анатомската регија на главата каде што расте коса), предизвикувајќи лушпи, чешање, црвенило и првут. Себороичниот дерматитис, исто така, може да се појави на лицето, горниот дел...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER