vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Селективен мутизам – нарушување во говорот кај децата

  Селективниот мутизам е нарушување во детството, каде детето не зборува при одредени социјални ситуации, иако кај него е развиен говорот, а зборува во останатите ситуации. Селективниот мутизам за прв пат е опишан во 1879 година, кога бил нарекуван aphasia voluntaria. Тоа значи дека...

 • Рак на панкреасот

  Ракот на панкреасот претставува малигна неоплазма на панкреасот. Се проценува дека во 2010 година повеќе од 43.000 лица во САД биле дијагностицирани со оваа болест, а 36.800 починале од оваа болест. Прогнозата е лоша, помалку од 5% од оние кои се дијагностицираат успеваат да преживеат 5 години....

 • Склеродерма

  Што е склеродерма? Склеродерма (од грчките зборови за ‘”црвсто” и “кожа”) е заболување кое го напаѓа сврзното ткиво во кожата, мускулите и другите органи. Тоа обично започнува пред 50 година со подеднаква застапеност кај мажите и жените. Симптоми Постојат многу форми на склеродерма,...

 • Себороичен дерматитис

  Автор: Др. Панче Здравковски Себороичниот дерматитис е често кожно заболување, кое главно се јавува на скалпот (анатомската регија на главата каде што расте коса), предизвикувајќи лушпи, чешање, црвенило и првут. Себороичниот дерматитис, исто така, може да се појави на лицето, горниот дел...

 • Сифилис

  Автор: д-р Драгица Везенкова – Вучкова Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Сифилисот е болест која може да се подели во три различни групи. Првата група е венеричен сифилис кој се пренесува по сексуален пат. Втората група или невенеричен сифилис е конатален сифилис...

 • Рејнов синдром

  Дефиниција Рејновиот синдром е повремена епизодна појава на взаемно бледи и модри прсти на рацете, поретко на нозете, поради оклузија (затворање) на дигиталните артерии (артериите на прстите) преципитирани со студенило или емоционален стрес, а поминува со загревање. Причини за...

 • Саркоми (малигни тумори од мезенхимално и мезодермално потекло)

  Автор: проф. д-р Ѓорѓе Џокиќ -специјалист по општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија- Дефиниција: Саркомите се малигни тумори од мезенхимално и мезодермално потекло. Патохистолошка класификација на саркомите · Дермофибросаркоми (...

 • Синдром на болен синус (Sick sinus syndrome)

  Синдромот на болен синус (sick sinus syndrome) вклучува збир на пореметувања на срцевиот ритам каде спаѓаат: - Синус брадикардија - бавен срцев ритам од природен пејсмејкер на срцето - Тахикардија – забрзан срцев ритам - Брадикардија-тахикардија - променливи бавни и брзи ритми на срцето...

 • Третман на SLEEP APNEA (спиечка апнеа) – прекин во дишењето за време на спиење

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Вовед: Sleep Apnea е често пореметување каде постои една или повеќе паузи во дишењето или пак плитки дишења додека спиете. Паузите во дишењето може да траат неколку секунди до неколку...

 • Полицитемија

  Што е полицитемија? Крвта се состои од еритроцити, леукоцити и тромбоцити како и течност наречена крвна плазма. Кај полицитемија, концентрацијата на еритроцитите (црвените крвни клетки) е повисока од нормалната. Оваа состојба се случува или поради зголемен број на еритроцити или поради помала...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER