vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Полицитемија

  Што е полицитемија? Крвта се состои од еритроцити, леукоцити и тромбоцити како и течност наречена крвна плазма. Кај полицитемија, концентрацијата на еритроцитите (црвените крвни клетки) е повисока од нормалната. Оваа состојба се случува или поради зголемен број на еритроцити или поради помала...

 • Нарколепсија

  Спиењето е дел од нашиот живот. Со спиењето одмараме физички и психички. Кога сме будни постепено се нарушува физиолошката рамнотежа во организмот, па затоа спиењето е потребно за да рамнотежата повторно се воспостави. Причина Нарколепсијата предизвикува губиток на клетки во...

 • Остеофити – коскени израстоци

  Коскените израстоци се развиваат по должина на рабовите на коските. Коскените израстоци обично не се болни, но ако притискаат на околните нерви и коски, може да предизвикаат болка. Коскените израстоци, познати уште како остеофити, може да се формираат на секоја коска. Најчесто, се формираат...

 • Оваријален хиперстимулационен синдром

  Автор: Др. Панче Здравковски Оваријалниот хиперстимулационен синдром обично се јавува како резултат на земање на лекови кои го стимулираат развојот на јајце-клетките во јајниците на жената. Овие инјекции може да бидат препишани за лекување на неплодност. Кај овој синдром јајниците се болни...

 • Опсесивно-компулсивно растројство

  Автор: Д-р Елена Јовановска Станува збор за анксиозно пореметување карактеризирано со наметнати мисли кои продуцираат анксиозност, и со репетитивни однесувања кои имаат за цел да ја редуцираат анксиозноста, или пак со комбинација на мисли (опсесии) и однесувања (компулсии). Симптомите...

 • Номофобија – Нова урбана фобија

  Автор: Д-р Александар Ристески Доктор на Медицина Номофобија преставува нов назив за страв од недостаток од мобилен телефон, било од негов губиток, празнење на батеријата или кредитот, или пак губиток на мрежата. Изгледа дека стресот на модерниот живот не е доволен па на новите...

 • Анелгезична нефропатија (Оштетување на бубрезите по употреба на високи дози на анелгетици)

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Анелгезична нефропатија (Оштетување на бубрезите по употреба на високи дози на анелгетици) Анелгезичната нефропатија претставува хроничен интерстициумски нефритис кој се среќава кај пациенти,...

 • Настинка

  Дефиниција: Настинката е вирусна инфекција на слузницата на носот и фаринксот, предизвикана од пикорна вирусите или поточно од риновирусите. По својата зачестеност таа е најверојатно најчестата инфективна болест на луѓето. Општата карактеристика на настинката е катар на носната слузница без...

 • Нимфоманија

  Нимфоманијата е состојба која се опишува кај жените, кои имаат претерани сексуални нагони. Овие жени обично ретко можат да стапат во врска, а уште поретко да ја одржат, бидејќи нивната претерана сексуална желба ги тера постојано да наоѓаат нови партнери или начини за задоволување на своите...

 • Офталмоплегија – Мрзливо око

  Дефиниција Офталмоплегија претставува пареза или парализа на очните мускули. Причини за настанување Причините може да бидат различни: трауматски (на пример фрактура на базата на черепот), воспалителни (менингитис, сифилис, ботулизам, полирадикулоневритис), дегенеративни (прогресивна нуклеарна...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER