vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Ортостатска (постурална) хипотензија

  Автор: Др. Панче Здравковски Ортостатската хипотензија, позната и како постурална хипотензија, е форма на низок крвен притисок кој се јавува по станување од седечка позиција или при легнување. Ортостатска хипотензија се карактеризира со вртоглавица, па дури и онесвестување. Ортостатската...

 • Остеопороза (прогресивен губиток на коскената маса)

  Автор: д-р Наталија Хаџи-Петрушева Дефиниција Остеопорозата претставува метаболичка болест на коските. Се карактеризира со намалена количина на коскено ткиво во нормално минерализиран коскен матрикс. Епидемиологија Од триесетатта година на животот па натаму кај луѓето почнува...

 • Остеофити – коскени израстоци

  Коскените израстоци се развиваат по должина на рабовите на коските. Коскените израстоци обично не се болни, но ако притискаат на околните нерви и коски, може да предизвикаат болка. Коскените израстоци, познати уште како остеофити, може да се формираат на секоја коска. Најчесто, се формираат...

 • Онихомикоза - Onychomycosis (габично воспаление на ноктите)

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Онихомикозата е состојба која се дефинира како фунгална (габична) инфекција на ноктите. Претставува најчеста болест на ноктите и сочинува 1/2 од абнормалностите на ноктот. Ги зафаќа подеднакво, и...

 • Офталмоплегија – Мрзливо око

  Дефиниција Офталмоплегија претставува пареза или парализа на очните мускули. Причини за настанување Причините може да бидат различни: трауматски (на пример фрактура на базата на черепот), воспалителни (менингитис, сифилис, ботулизам, полирадикулоневритис), дегенеративни (прогресивна нуклеарна...

 • Анелгезична нефропатија (Оштетување на бубрезите по употреба на високи дози на анелгетици)

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Анелгезична нефропатија (Оштетување на бубрезите по употреба на високи дози на анелгетици) Анелгезичната нефропатија претставува хроничен интерстициумски нефритис кој се среќава кај пациенти,...

 • Мијастениа гравис (Muasthenia gravis)

  Што е мијастениа гравис? Мијастениа гравис претставува хронична автоимуна неуромускулна болест која се карактеризира со различен степен на слабост на скелетните мускули на телото. Името мијастениа гравис кое има латинско и грчко потекло буквално значи “гробна мускулна слабост”. Но со...

 • Мегалобластна и пернециозна анемија - зошто се јавуваат?

  Мегалобластната и пернециозната анемија се јавуваат како последица на пореметување на матичните клетки во коскената срцевина кое се јавува како последица на пореметена синтеза на дезоксирибонуклеинската киселина (ДНК). Најчест причинител за појава на оваа состојба е недостатокот на витамин Б12...

 • Акутна Леукемија

  Што е леукемија? Леукемијата попозната како рак на крвта е болест од непознати причинители каде што коскената срж произведува голем број на абнормални клетки. Ова значи дека нормалната срж се турка во се помали и помали области и произведува мал број на клетки и се јавуваат симптоми набројани...

 • Лумбаго

  Дефиниција: Лумбаго претставува блага до остра болка, или непријатност во долниот дел од грбот. Болката може да биде акутна или хронична доколку константно се чувствува во период од три месеци. Од оваа непријатна болка страдаат млади луѓе кои се занимаваат со тешка физичка работа како и луѓе во...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER