vw_bolesti | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ

                           
                           
                           
                       
 • Лимфангиолеомиоматоза

  ЛАМ, или лимфангиолеомиоматоза е ретко заболување на белите дробови, кое најчесто ги напаѓа жените на возраст од 30-40 години. Ова заболување се карактеризира со раст на абнормални клетки кои личат на мускулни клетки, во одредени органи или ткива, особено во белите дробови, лимфните јазли и...

 • Мали сипаници – Морбили

  Малите сипаници се акутно инфективно и многу заразно заболување од вирусно потекло кое се карактеризира со макулопапулозен осип (црвени меурчиња на кожата кои се полни со вода). Етиологија Предизвикувач на малите сипаници е вирус од групата на миксовируси со големина од околу 140 милимикрони...

 • Ларингеален карцином (рак на грлото)

  Ларингеален карцином (рак на ларинксот) претставува малиген туморнa гркланот. Повеќето од ларингеаленитекарциноми се сквамозени, потекнуваат од сквамозни клетки кои се формираат во ларингеалениот епител. Карциномот може да се развие во било кој дел на грлото, но стапка на лекување е зависна од...

 • Мегалобластна и пернециозна анемија - зошто се јавуваат?

  Мегалобластната и пернециозната анемија се јавуваат како последица на пореметување на матичните клетки во коскената срцевина кое се јавува како последица на пореметена синтеза на дезоксирибонуклеинската киселина (ДНК). Најчест причинител за појава на оваа состојба е недостатокот на витамин Б12...

 • Месечарење - сомнамбулизам

  Месечарењето, уште наречено и сомнамбулизам, се карактеризира со повторувачки епизоди на моторна активност за време на спиењето, како што се станување од кревет, истегнување, шетање наоколу и слично. Личноста, за време на овие активности е будна, бидејќи очите и се најчесто отворени, но таа се...

 • Метеоропатија

  Секогаш кога ќе се најдеме во непријатна ситуација кога треба да се започне разговор или ќе се исцрпат темите се зборува за времето. Меѓутоа, за времето се зборува и од аспект на здравјето и на влијанието на климатските фактори врз човечкото тело. Промената на климата има директно влијание...

 • Синдром на Минхаузен - сериозно ментално пореметување

  Автор: Д-р Александар Ристески специјализант по Психијатрија Дефиниција Синдромот на Минхаузен претставува сериозно ментално пореметување кое што кај личноста што има многу голема и длабока потреба за внимание се преправа дека е болна или намерно се разболува или повредува. Луѓето кои...

 • Метаболен синдром

  Метаболниот синдром е група на повеќе здравствени состојби - зголемен крвен притисок, покачен инсулин, зголемено масно ткиво околу половината или абнормално ниво на холестерол – кои се јавуваат заедно, зголемувајќи го ризикот за срцева болест, мозочен удар и дијабетес. Симптоми За да се...

 • Мускулни дистрофии

  Автор: Д-р Милан Чакаровски Мускулните дистрофии се примарни, наследни заболувања на мускулите од дегенеративна природа. Најчесто започнуваат во младата животна возраст и се развиваат со текот на годините за после пократко или подолго време да го доведат болниот во сериозно хендикепирана...

 • МОРБИЛИ (мали сипаници)

  Вирусот на морбили спаѓа во семејството Paramyxoviridae. Тоа се RNK вируси со големина од 150-200 nmво дијаметар. Геномот на морбилите се состои од едноланчан RNK и имаат двослојна липидна мембрана. Вирусот не е лесно прилагодлив, и темперетурата брзо го уништува, исто така и воздушното струење,...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER