Granuloma inguinale | За Здравје


Error message

  • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Granuloma inguinaleПричини за настанување
Причинител на болеста е бактеријата од групата клебсиела - Calymmatobacterium granulomatis.Клиничка сликаПосле инкубација од 2-3 месеци, на местото на заразата настануваат една или повеќе пустули кои егзулцерираат, кои се шират и меѓусебно конфлуираат. Така стануваат поголеми и поизразени улкусни дефекти. Локализацијата на патолошките промени се најчесто гениталиите. Клиничкиот тек на болеста е хроничен.Дијагноза
Се поставува врз основа на анамнезата, прегледот, микроскопирање на примерокот ткиво обоено по методата на Гимза.ТерапијаВо терапија се ординират антибиотици. Лек на избор се тетрациклините.Автор: За Здравје

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER