vw_hematologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ХЕМАТОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Анемија (Слабокрвност)

  Општо Крвта е ткиво составено од три типа на клетки – еритроцити (црвени крвни клетки), леукоцити (бели крвни клетки), и тромбоцити (крвни плочки). Еритроцитите содржат црвен и со железо богат протеин – хемоглобин (Hb), кој е преносител на кислородот од белите дробови до сите мускули и органи...

 • Апластична анемија

  Автор: Спец. Д-р Сузана Димовска Анестезиолог, Реаниматолог ГОБ – “8-ми септември” - Скопје Апластична анемија преставува назив за болест кај која коскената срцевина е мошне слабо рзвиена, а последица на тоа е недостаток на сите крвни клетки во циркулацијата. Причини за настанување Се смета...

 • ОБОИ ГО СВЕТОТ “ЦРВЕНО” (по повод одбележувањето на светскиот ден на дарителите на крв)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по анестезија, реанимација и интензивно лекување- Одбележувањето на Светскиот ден на дарителите на крв, секој 14-ти јуни се создава можност да се потсетиме на важноста за племенитиот чин на дарувањето на крв, како и потребата да се зборува за научните...

 • Анемија поради недостаток на железо (Феро-дефицитна анемија)

  Дефиниција Овој тип на анемии се вбројува во најчестите анемии, се јавува кај сите возрасти, но најчесто во пубертетот, кај жени во репродуктивниот период, и кај потхранети индивидуи. Недостатокот на железото настанува тогаш кога е намален неговиот внес во организмот, или неговото...

 • На што укажува зголемениот број на белите крвни зрнца?

  Крвта претставува течност која што циркулира низ телото носејќи хранливи материи и кислород до сите клетки и ткива, а истовремено ги отстранува отпадните материи и јаглеродниот диоксид. За време на систематкиот преглед, Вашиот доктор ќе препорача различни тестови на крвта како што се (CBC –...

 • Мерење на нивоата на хемоглобинот во крвта

  Автор: д-р Милан Чакаровски Дефиниција Хемоглобинот е протеин во црвените крвни клетки кои носи кислород и пренесува јаглероден диоксид од ограните и ткивата назад кон белите дробови. Доколку при мерењето на хемоглобинот нивото на хемоглобинот е пониско од нормалата, тоа значи дека...

 • Одредување на нивото на хематокрит во крвта

  Дефиниција Хематокритот е дел од вкупниот волумен на крв која се состои од црвените крвни клетки (еритроцити). Мерењето на хематокритот може да покаже дали имате премногу или премалку црвени крвни клетки, состојби кои можат да се појават како резултат на многу болести. Црвените крвни клетки...

 • Нова надеж за болните од леукемија

  Научниците ги објавија резултатите од првиот комплетен успех во новиот пристап за лечење на леукемија – претворајќи ги клетките на пациентот во клетки-убијци кои ги уништуваат туморските клетки. Досега, овој нов тераписки пристап е извршен само кај тројца пациенти, но резултатите се...

 • Откриен е генот одговорен за предиспозиција кон леукемија

  Истражувачите го пронајдоа генскиот дефект кој ги предиспонира луѓето на акутна миелоична леукемија и миелодисплазија, и тие се надеваат дека ова откритие ќе помогне да се создаде генетско тестирање за луѓето со фамилијарна историја на леукемија, и да се види дали тие го носат овој мутиран ген уште...

 • Тромбоцитопенија (намален број на тромбоцити)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Тромбоцитопениите претставуват состојби каде бројот на тромбоцитите е намален. Спаѓаат меѓу најчестите причини на хеморагични симдроми. Поделба на тромбоцитопениите Тромбоцитопениите се делат врз...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER