vw_imunologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ИМУНОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Крај на боцкањето – откриен метод за давање на вакцини под јазикот

   Сега сите оние кои имаат фобија од иглите и вакцините ќе можат да спијат мирно, научниците дојдоа до нов, модерен начин како да ја аплицираат вакцината во крвотокот без да применат инвазивен метод. Научниците развиле метод на апликација на вакцините под јазикот со помош на филмувана...

 • Дефект во имунолошкиот систем може да предизвика хроничен замор

  Според најновото истражување спроведено од научниците во Норвешка, дефект во имунолошкиот систем може да доведе до синдром на хроничен замор. Со истражувањето се утврди дека лековите наменети за лекување на туморските заболувања го ослабнуваат имунолошкиот систем, и на овој начин тие ги...

 • Фитоестрогените и нивен ефект врз имуниот систем

  Терминот фитоестрогени се однесува на состојки од растенијата кои можат да го имитираат дејството на природниот хормон естроген во човековиот организам. Естрогенот е есенцијален за широкиот спектар на функции кај жената и намалената секреција на естрогенот за време на менопаузата е асоцирана со...

 • Алергиски воспалителни процеси на носот

  Алергиските заболувања се во голем пораст. Причина за тоа се секако современиот начин на живот кој го диктира цивилизацијата, урбанизацијата и индустријализацијата. Алергиските заболувања спаѓаат во адаптациски заболувања, а современиот живот исполнет со сртесови е погодно тло за нивното...

 • Витамин Е – Силен антиоксиданс и регулатор на имунитетот

  Витаминот Е е силен антиоксидант кој што има можност да го регулира имунитетот на телото. Суплементите на витамин Е се препорачуваат со цел подобрување на антиоксидантниот статус и превенирање на бројни нарушувања во организмот. Неколку студии ја имаат оценето улогата на витаминот Е во имунолошкиот...

 • Зајакнете го имунитетот по природен пат

  Еден од начините да се спречи некоја болест предизвикана од разни инфекции е зајакнување на имунолошкиот систем. Имунитетот во нашето тело е главната одбрана од штетните микроорганизми на кои сме изложени во секојдневниот живот. Силниот имунитет може да ве заштити од разни вируси и бактерии кои...

 • Не дозволувајте алергиите да ви го расипат летото

  Пред да отидете на излет, испланирајте однаред како алергиите или астмата да не ви го уништат денот. Американското здружение за алергии, астма и имунологија ги нуди следниве решенија. - Земете го лекот што го пиете против алергија пред да започнат симптомите. Тогаш лекот е многу...

 • Трите функции на витамините

  Нашето тело има потреба од различни нутриенти, вклучувајќи ги и витамините за да функционира правилно. Поради тоа што човечкото тело не може само по себе да создава витамини, тие мора да се внесуваат преку храната. Постојат два вида на витамини, витамини растворливи во вода и витамини...

 • Алергиите најчесто се пренесуваат од мајка на ќерка и од татко на син

  Алергиите се чести генетски преносливи состојби. Шансите да се здобиете со некоја алергија се двојно поголеми доколку некој од вашите родители ја има или ја имал во детството па со време се изгубила. Според најновите истражувања, научниците тврдат дека шансите да развиете некоја алергија се...

 • Алергија на амброзија – како се лекува?

  Амброзијата цвета во периодот од јули до октомври, а алергијата од амброзија е честа на нашиве простори. Алергијата на амброзија се манифестира најчесто со промени на горните дишни патишта. Се јавува кивање, печење во носната шуплина, зголемена секреција на слузава течност од носот, солзење и...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER