vw_kategorii | За Здравје


Error message

 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

КАТЕГОРИИ

                           
                           
                           
                       
 • Циркумскриптна склеродермија (Sclerodermia circumscripta)

  Циркумскриптната склеродермија (morphea) е хронично заболување кое се карактеризира со почетна инфламаторна (воспалителна) фаза после која се јавуваат циркумскриптни површини на склеротична (затврдната) кожа. Причина за настанување Етиологијата на болеста е непозната. Во поедини случаи...

 • Системски лупус

  Системскиот лупус е хронична и потенцијално животно загрозувачка болест која има автоимуно потекло и се карактеризира со непредвидливи егзацербрации и ремисии со клинички манифестации. Органи кои се афектирани од лупусот се зглобовите, кожата, бубрезите, мозокот, белите дробови, срцето и...

 • Contractura Dupuytren (Дипитренова контрактура)

  Дефиниција Дипитреновата контрактура (fibromatosis palmaris) е појава на флексиона контрактура на прстите од раката, која се јавува поради фиброза и скврчување на палмарната апоневроза. Причина за настанување Етиологијата е непозната, но се претпоставува дека генетската предиспозиција има...

 • Анкилозантен спондилитис (Spondilitis ankylosans, Morbus Bechterewi)

  Дефиниција Анкилозантниот спондилитис представува хронична, прогресивна, воспалителна болест на локомоторниот систем. Ова заболување најчесто почнува во зглобовите на карлицата, потоа се шири на зглобовите од ’рбетот, зафаќајќи ги самите зглобови и припоите на фиброзниот дискус, како и...

 • Гихт

  Гихтот е метаболно заболување кое се манифестира со појава на акутен артритис со рецидиви, појава на тофи, и кај нелекуваните болни - појава на хронична уратна артропатија. Болеста е последица на таложење на кристали од мононатриум-урат. Исто така е присутна и хиперуратемија и хиперурикемија. Во...

 • Воспаление на мускулите (Миозитис, Myositis)

  Болката и воспалението во мускулите се негативна последица од големата напрегнатост на мускулите (вложување многу напор). Како последица, мускулното воспаление е најчесто кај спортистите, атлетите и оние кои практикуваат интензивно вежбање за симнување на телесната тежина. Сепак, секој може да...

 • Склеродермија

  Автор: Д-р. Александра Петреска Дефиниција Склеродермија претставува ретка автоимуна, хронична болест која ги зафаќа кожата и сврзното ткиво. Kaj oваа болест се јавува абнормална (ненормална) продукција на колаген. Колагенот е влакнест тип на протеин кој го сочинува сврзното ткиво на...

 • Јогата ја олеснува фибромиалгичната болка

  Жените кои патат од фибромиалгија можат да ги редуцираат симптомите на болеста и да ја подобрат нивната функција со практикување на јога. Во истражувањето учествувале 53 жени над 21 година, и кај сите учесници кои практикувале јога се забележало подобрување на симптомите. Услов за учество во...

 • Цервикална спондилоза или вратна спондилоза

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Цервикалната спондилоза е дегенерација на дискусот и на коскеното ткиво на прешлените на вратот, состојба која создава притисок (компресија) на спиналниот (‘рбетниот) мозок во пределот на вратот...

 • Фибромијалгија (мускулно-зглобни болки)

  Фибромијалгијата припаѓа на група на заболувања кои се нарекуваат синдром на идиопатски (со непозната етиологија) мускулно-скелетни болки. Причината за настанување не е позната. Таа претставува болест која се карактеризира со долготрајни, распространети болки во мускулите и коските,...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER