vw_medicina_na_trudot | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

МЕДИЦИНА НА ТРУДОТ

                           
                           
                           
                       
 • Баритоза – бенигна пневмокониоза

  Баритозата е пневмокониоза (опструктивно-рестриктивна белодробна болест, предизвикана од вдишување на прашина), со бениген карактер, настаната после долготрајна експозиција на баритна прашина, при што инхалираната честичка (партикул), во белите дробови опстанува со години, без да предизвика...

 • Честичките од чадот се најопасни

  Паралелни истражувања кои се однесуваат на здравјето на луѓето како последица од загадениот воздух, објавени во неколку земји, дефинитивно покажале дека присутството на отровните гасови и честички на чад во воздухот се причини за срцеви и белодробни заболувања. “Станува збор за сероизни...

 • Пренаталната екпозиција на пестициди е поврзана со ADHD

  Автор: Д-р Александар Ристески - Доктор на Медицина Децата кои биле експонирани на органофосфорни пестициди додека сеуште биле во стомакот на мајката имаат зголемен ризик да развијат пореметувања во вниманието (ADHD) години подоцна – вели новата студија направена на Универзитетот во Калифорнија...

 • Постои ли можност за превенција на алергиска реакција?

  Општо е познато дека прва мерка во лекување на алергиите е избегнување на алергените на кои едно лице е чувствително. За успешно избегнување на сезонските алергени се препорачува следново: • Избегнување на престој и спроведување на било каква физичка активност во области со бујна вегетација за...

 • Повеќето спрејови против комарци се невротоксични

  DEET или dietiltoluamid претставува состојка на многу популарни препарати за борба против комарците. Претходно се сомневало, а сега е и докажано дека станува збор за невротоксична хемикалија. Размислете за тоа пред да ги нанесете следниот пат. Се сомневало, а сега е и научно докажано дека...

 • Работодавачите не ја препознаваат вредноста на здравјето кај своите вработени

  Секој петти вработен во Велика Британија смета дека неговиот работодавач се грижи помалку за здравјето на своите вработени отколку пред една година, се вели во новото истражување. Анкетата која што била спроведена на 1 005 испитаници пронашла дека многу од вработените се мачат со зголемениот...

 • Арсенот поврзан со ризик од појава на рак на бубрези

  Истражувањата покажуваат дека луѓето со умерено зголемено количество на арсен во урината има зголемен ризик од развој на карцином на бубрезите, особено ако ова е проследено со зголемен крвен притисок или некое бубрежно заболување. Сепак резултатите од оваа студија не покажуваат дека арсенот...

 • Хемикалии кои ја поттикнуваат астмата

  Астмата е хронична респираторна болест која предизвикува стеснување, болка и инфламација на бронхиите. Овие дишни патишта се доста чувствителни и лесно можат да се стегнат како резултат на надворешни хемиски супстанци. Кога некој иританс ќе навлезе во белите дробови, дишните патишта се стеснуваат и...

 • Бучава (Штетно дејство на бучавата врз организмот)

  Дефиниција Бучавата се дефинира како непријтна звучна сензација која во организмот создава штетни ефекти. Таа обично се манифестира како висока гласност од околу 110-120dB, иако може да има пониски или повисоки вредности. Бучавата обично подразбира спектар на звуци со различни фреквенции –...

 • Дознајте ги вистинските факти – алергените се насекаде

  Ако сте еден од 40 000 Македонци кои имаат алергија, веројатно ги знаете и симптомите – чешање, насолзени очи, иритиран нос, кивање итн. Тоа што не знаете е кои супстанци ги тригерираат овие симптоми. Овие супстанци се нарекуваат алергени. Тие можат да бидат присутни низ целата година или пак...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER