vw_proceduri_testovi | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ПРОЦЕДУРИ И ТЕСТОВИ

                           
                           
                           
                       
 • Иригографија (контрасно испитување на дебелото црево)

  Автор: Проф. Д-р. Василчо СпировУниверзитетска Клиника за Радиологија - Скопје Иригографија (анг. barium enema) претставува рендгенолошки преглед (примена на Х- зраци) на де­белото црево со контрастна клизма. Таа може да се изведува со единечен контраст, т.н. моно­кон­трастна иригографија при која...

 • ХИВ тест

  Дефиниција Тестирањето за ХИВ (Хуман Имунодефициентен Вирус) одредува дали сте или не сте заразени со ХИВ, вирус кој што го ослабнува имуниот систем и доведува до СИДА (стекнат имунодефициентен синдром). Некои од ХИВ тестовите проверуваат за антитела кои што ги произведува имуниот систем при...

 • Да пробаме сами да ги протолкуваме резултатите од крвните анализи

  Основни анализи Крвните анализи се основен дијагностички метод кој се користи во секоја гранка на медицината како темел за поставување на дијагноза од секаков карактер. Крвта е течно сврзно ткиво, кое врши огромен број витални функции во телото, па затоа испитувањата на нејзиниот состав се повеќе...

 • Да пробаме сами да ги протолкуваме резултатите од крвните анализи - Втор дел

  Биохемиски анализи на крвта Освен основните параметри кои стандардно се одредуваат при анализа на крвта, постојат и таканаречени биохемиски анализи на крвта кои се одредуваат доколку има потреба или доколку лекарот се сомнева на одредена дијагноза. Денеска добар дел и од нив се прават како дел од...

 • Да пробаме сами да ги протолкуваме резултатите од крвните анализи - Трет дел

  Биохемиски анализи на крвта Гликемија Глукозата, односно шеќерот во крвта е многу важен дел од биохемиската анализа на крвта. Се прави задолжително при секоја стандардна анализа, бидејќи денес многу често доаѓа до пореметување на овој статус и појава на шеќерна болест или дијабетес. Глукозата се...

 • Да пробаме сами да ги протолкуваме резултатите од крвните анализи – Четврти дел

  Хормонски анализи и имунолошка дијагностика Продолжуваме со рубриката, да пробаме сами да ги протолкуваме резултатите од крвните анализи, и се надеваме дека предходните три ви беа од корист. Во оваа четврта статија од оваа рубрика ќе ги опишеме основните хормонски и имунолошки анализи. Т3 (...

 • Совети за мерење на крвниот притисок

  Можеме слободно да кажеме дека една третина од луѓето на балканот патат од хипертензија или зголемен крвен притисок. Кај некои се јавува понекогаш, но кај голем број се јавува и хронично. Од тука доаѓа и потребата за редовно мерење на крвниот притисок во ординациски, но и во домашни услови. Еве...

 • Методи за испитување на проодноста на јајцеводите

  Јајцеводите (tuba uterinа) се дел од женскиот репродуктивен систем каде што поминува јаце клетката за да пристигне во матката, таму да се вгнезди и да го оформи концептусот, а потоа и ембрионот. Испитувањето на проодноста на јајцеводите најпрво било направено во 1922 година од страна на...

 • ПАП Тест

  Автор: Д-р Милорад Ристески Специјалист по Гинекологија и Акушерство ПЗУ Фемини Медикал – Скопје ПАП тест претставува скрининг метода за рано откривање на преканцерозни состојби на грлото на матката. Името го добил по Папаниколау кој што прв го применил. Препорачливо е сите сексуално активни...

 • Донација на сперма - што, зошто, како?

  Дефиниција Донацијата на сперма е процедура во која што мажот донира семе - течност која што се ослободува за време на ејакулацијата со цел да се помогне во зачнувањето на бебе кај женска индивидуа или двојка. Донираната сперма може да се инјектира во женските репродуктивни органи (...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER