vw_prva_pomos | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ПРВА ПОМОШ

                           
                           
                           
                       
 • Артефициелна (вештачка) вентилација/респирација/уста на уста

  Ако е правилно направена, може да спаси живот. Увери се дека дишните патишта на пациентот се чисти со проверка на устата дали постои некаков стоп (опструкција). Притисни ги носниците на пациентот со помош на показалецот и палецот.Земи длабок воздух, и прилепи ја устата до...

 • Прва помош при страно тело во носот

  Ако страно тело се заглави во носот: - Не се обидувајте да го пробиете или гурнете телото со памучно стапче или со некој друг предмет. Не се обидувајте да го инхалирате страното тело со силно вдишување. Наместо тоа дишете низ уста се додека предметот не се отстрани...

 • Прва помош при анафилактичен шок

  Животно-загрозувачката алергиска реакција (анафилакса) може да предизвика шок, ненадеен пад на крвниот притисок и тешкотии со дишењето. Кај луѓето кои имаат алергија, анафилактичниот шок може да се јави за само неколку минути после експозицијата на специфичните алергени. Во некои случаеви, може да...

 • Прва помош при модро око

  Таканареченото модро око е предизвикано од поткожното крварење околу окото. Понекогаш модрото око индицира поголема повреда, па дури и фрактура на черепот, особено ако областа околу двете очи е модра (очи на ракун) или ако имало повреда на главата. Иако повеќето вакви случаеви на модро око не...

 • Прва помош при создавање на були - плускавци

  Најчеста причина за појава на плускавци е триењето и изгорениците. Ако плускавецот не е многу болен, обидете се да го заштитите за да не пукне. Неоштетената кожа над плускавецот обезбедува природна бариера против бактериите и го намалува ризикот од инфекции. Најчесто користете завој или газа за...

 • Прва помош при хемиска повреда на окото

  Ако некоја хемикалија навлезе во окото, веданаш применете ги следниве чекори: Исперете го окото со вода. Употребете чиста и млака вода од чешма најмалку 20 минути, и направете некоја од следниве работи која ви е најдостапна и најбрза: - Влезете под туш и пуштете млаз млака вода...

 • Што знаеме за третманот на рани?

  Раната се чисти со Хидроген перoксид или Алкохол. ЛАГА – користењето на хидроген периксид или чистењето со алкохол всушност може да го повреди ткивото и да го одложи неговото зараснување. Најдобриот начин за чистење на рана е миење со благ сапун под ладна истечна вода. Раната се трие најмалку...

 • Прва помош при гадење од патување

  Секое патување може да предизвика гадење. Може ненадејно да се појави, почнувајќи со симптоми на непријатност до појава на ладна пот, вртоглавица и повраќање. Гадењето вообичаено се намалува веднаш штом возилото ќе запре со движење. Колку што повеќе патувате, толку побрзо ќе се адаптирате да бидете...

 • CPR – (СБМО) - Срцево и Белодробно оживување (Секој треба да знае да изведе CPR!)

  Автор: Д-р Елена Јовановска Специјализант по Анестезија, реанимација и Интензивно лекување Дали сте обучени за да ги изведете CPR-чекорите, во овој момент, доколку се укаже итна потреба? - Повеќето луѓе не се, поради недостатокот од знаење за изведување на CPR-чекорите...

 • Прва помош при туѓо тело во кожата

  Ако во вашата кожа се наоѓа туѓо тело: - Измијте ги рацете и добро исчистете ја областа околу телото со сапун и вода. - Користете пинцета за да ги отстраните деловите од дрво, стакло или другите страни тела. Лупата може да помогне за подобро да го видите телото. - Нежно стиснете ја раната...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER