vw_psihijatrija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ПСИХИЈАТРИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Стресот може да предизвика долготрајни промени во мозокот

   Луѓето со хроничен стрес имаат голем ризик од настанување на промени во мозокот кои што може да резултираат со промени во расположението подоцна во животот.  Овој заклучок ни го носи новата студија од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, каде што истражувачите направиле серија...

 • Цигарите го “стареат“ мозокот

   Пушењето и високиот крвен притисок кои што се познати ризик фактори за многу кардиоваскуларни заболувања имаат и дополнителен штетен ефект врз мозокот, велат експертите.  Истражувачите од Кралскиот Колеџ во Лондон ги прегледувале податоците на над 8 000 испитаници во кои биле...

 • Прегорексија – да се биде фит и за време на бременоста

   Да се биде фит и за време на бременоста е реченица која непрецизно ја објаснува прегорексијата. Некои трудници се премногу окупирани со нивниот изглед за време на бременоста и веднаш по породувањетo се подложуваат на остри диети и тешки физички вежби при што не го ставаат во прашање само...

 • Мобилните телефони наскоро ќе препознаваат симптоми на депресија

   Депресијата е состојба од која патат многу луѓе ширум светот. Не само депресијата, туку општо психичките болести се во постојан пораст, а нивното дијагностицирање во најголем дел од случаевите не се врши во раната фаза.Од друга страна пак, еволуцијата на мобилните телефони се движи со...

 • Сексуално однесување и алкохолизам

  Тешкотиите при дефинирањето на нормалната сексуалност се наоѓаат во широкиот дијапазон на нејзиното практикување, нејзините индивидуални и социјални специфичности. Прифатлива дефиниција за нормалната сексуалност е следнава: нормалната сексуална активност подразбира однесување што се јавува кај...

 • Прејадувањето го дели истиот биохемиски механизам со зависноста од кокаин и хероин

  Во најновaта објавена студија, научниците од Scripps Research Institute за прв пат покажаа дека истите молекуларни механизми кои што допринесуваат за развој на зависност од дрога, лежат во позадината и на екстремното прејадување. Се покажува дека и конзумирањето на брза храна (junk food) е...

 • Шизофренијата почеста кај деца од постари родители

  Децата на постари татковци се со зголемен ризик од развивање на шизифренија подоцна во животот, најверојатно поради насобирање на мутации во татковата ДНК со текот на годините, се вели во најновото истражување спроведено во Шведска. Многу порано е нотифицирана зголемената честота на...

 • Амфетамини

  Амфетамините се стимуланси кои што делуваат на централниот нервен систем. Синтетичките амфетамини се нарекуваат мет-амфетамини. Амфетамините се синтетички дроги, т.е. стимуланси на мозокот кои предизвикуваат промени на менталните и моторните функции. Во медицинската употреба, амфетамините се...

 • Депресијата е најчеста во 48-ата година од животот

  Многу од луѓето се чувствуваат депресивно во средните години од животот. Истражувањата покажуваат дека тоа и навистина се години на големи емотивни нестабилности. Добрата вест е што во златните години, нивото на расположение расте. Линдонските научници направија дијаграм на расположението со...

 • Проблеми со спиењето

  Потребно ви е да знаете повеќе информации за проблемите во врска со спиењето? Проблемите со спиењето како ’рчење, слееп апнеа, несоница, депривација на спиењето се чести, со нив се соочува голем дел од популацијата насекаде во светот. Она што е неопходно е да се знае, е зашто спиењето е оптимално...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER