vw_radiologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

РАДИОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Иригографија (контрасно испитување на дебелото црево)

  Автор: Проф. Д-р. Василчо Спиров Универзитетска Клиника за Радиологија - Скопје Иригографија (анг. barium enema) претставува рендгенолошки преглед (примена на Х- зраци) на де­белото црево со контрастна клизма. Таа може да се изведува со единечен контраст, т.н. моно­кон­трастна иригографија при...

 • Како функционира ултразвукот? – Прв дел

  Постојат повеќе причини за примена на ултразвучниот преглед. Доколку сте бремени и Вашиот гинеколог може да Ви го препорача ултразвучниот преглед за да го провери развојот на плодот или пак да го определи датумот на породувањето. Доколку имате проблеми со крвната циркулација во екстремитетите...

 • Рутинската компјутерска томографија може да ги открие срцевите проблеми

  Компјутерската томографија која е направена за рутински дијагностички цели – дури и онаа која не е направена поради сомневање за кардиоваскуларни болести – може да им биде корисна на радиолозите за скрининг на кардиоваскуларните болести. Радиолозите можат многу добро да ги предвидат...

 • Дали и колку е штетен скенерот?

  За бенефитите на скенерот постојат доста расправии во повеќето земји. Некои групи го покренале прашањето на приватноста. Но многу луѓе веруваат дека овие уреди претставуваат ризик по здравјето. Скенерите, всушност испуштаат мала доза на радијација, што во текот на времето според некои...

 • Магнетна резонанца

  Дефиниција Магнетната резонанца е техника со која преку магнетно поле и радио бранови се добиваат детални слики на органите и ткивата во телото. Машината за магнетна резонанца е всушност голем магнет во форма на цевка. Кога ќе легнете во машината за магнетна резонанца, магнетното поле...

 • X-зраци и бременост – дали е безбедно?

  Многу бремени жени се прашуваат дали е безбедно да се изврши снимање со рентгенски зраци додека се трудни. Можеби ќе ве изненади одговорот, но снимањето со X-зраци за време на бременоста генерално се смета за безбедно. Во повеќето случаеви користа од снимањето е поголема од потенцијалните ризици...

 • Зошто жените ја избегнуваат мамографијата?

  Болка, срам, и презафатеност со работата се едни од главните причини зашто жените ги одбегнуваат мамограмите – вели новата студија. Истражувачите анализирале медицински, физички и демографски информации од 4,708 жени при Kaiser Permanente во Oregon и Washington кај кои поминале повеќе од 20...

 • Колку се ризични аеродромските скенери?

  Анализа на експертите за потенцијалните ризици од појава на рак предизвикан од ниско ниво на радијација Скенерите кои го снимаат целото тело станаа стандардна процедура на аеродромите низ светот. Нивната употреба е насочена кон безбедноста на самите патници. Меѓутоа, некои експерти се...

 • Позитронско емисиона томографија (ПЕТ) скен

  Дефиниција Позитронската емисиона томографија (ПЕТ) скен претставува имиџинг процедура која што овозможува преглед на функционирањето на ткивата и органите. Со цел да се прикаже нивната активност, потребно е да се употреби мала количина на радиоактивен материјал. Точниот тип на радиоактивниот...

 • Испитување на проодноста на јајцеводите

  Инсуфлација, персуфлација или Рубинов тест Првата инсуфлација на јајце-водите ја извршил Рубин во 1922 година за да се утврди нивната проодност. Денес, кога постојат методи како хистеро-салпингографија (HSG), хистеро-салпинго-контраст-сонографија (HSCS) и лапараскопија, оваа метода е од...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER