За Здравје http://www.zazdravje.com.mk/rss.xml За Здравје en Антиоксиданси http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p>Антиоксидансите се супстанции што се присутни во мали количини во однос на супстратот што е подложен на оксидација ( липиди, протеини, јаглени хидрати, ДНК), но значително ја инхибираат или потполно ја спречуваат нивната оксидација. Антиоксидансите делуваат на тој начин што го успоруваат оксидативниот процес на слободните радикали кои што можат да доведат до оштетување на клетките што е причина за настанување на многу болести како што се кардиоваскуларните болести или дијабетес. Притоа, антиоксидансите влијаат и на јакнењето на имуниот систем и врз намалувањето на ризик од настанување на инфекции и тумори.</p> <p> </p> <p><strong>Ензимската антиоксиданс одбрана ги вклучува најчесто следните соединенија: </strong>супероксид дисмутаза(SOD), глутатион пероксидаза (GPx), каталаза(CAT).</p> <p> </p> <p><strong>Неензимските антиоксиданси се претставени со:</strong> аскорбинска киселина (витамин C), токоферол (витамин Е), глутатион (GSH), каротеноиди, флавоноиди,коензим Q10, како и други антиоксиданси.</p> <p> </p> <p>Делувањето на антиоксидансите се заснова на нивната способност да делуваат како “чистачи“ на слободните радикали односно донори на електрони или Н- атоми;</p> <p> </p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Slika%201.jpg" style="width: 543px; height: 157px;" /></p> <p>Слика 1 Реакција помеѓу антиоксиданс и слободен радикал</p> <p> </p> <p>Неемзиски антиоксиданси се од голема важност за човекот, претежно се наоѓаат во растенијата односно во најголем процент ги има во овошјето и зеленчукот.</p> <p> </p> <p><strong><em>Витамин Е - </em></strong><strong>C<sub>29</sub>H<sub>50</sub>O<sub>2</sub></strong></p> <p> </p> <p>-главна состојка на липосолубилниот витамин Е претставува еден од најзначајните природни антиоксиданси во клеточните мембрани и липопротеини. Витамин Е претставува липосолубилен витамин што делува како антиоксиданс. Игра важна улога во метаболитичките процеси и имуниот систем. Добри извори на витамин Е се растително масло, маргарин, семки, јаткасти плодови, зеленчук и некои житарици. Поголемиот дел од луѓето го земаат овај витамин преку храната во доволни количини.Личности со одредени пореметувања, како што се болести на црниот дроб, цистична фиброза, и Кронова болест имаат поголема потреба од овој витамин.</p> <p> </p> <p><em>Каротеноиди</em></p> <p> </p> <p>Каратеноидите се темно обоени делови на растенијата, овошјето и зеленчукот од кои што настанува активниот облик на витамин А. Еден од најпознатите каротени е Бета – каротен, антиоксидант што ги штити клетките од оштетувањето на слободните радикали. Доколку не внесуваме доволна количина на витамин А, нашиот организам е подложен на инфекции и проблеми со видот. Високи концентрации на витамин А во организмот (хипервитаминоза) може да доведе до различни болести, а во бременоста и до малформации на плодот. Акутно труење доаѓа доколку особата внесе стотина илјади UI – интернационални единици витамин А. Симптоми на хронично труење се јавува кај возрасни особи што внесуваат повеќе од 25 000 интернационални единици дневно.</p> <p> </p> <p>Бебињата и малите деца се исклучително осетливи и заболувања се јавуваат и при внесување на мали количини на витаминот, дури и при користење на креми што содржат ретинол. Зголемена количина на бета – каротен може да ја промени бојата на кожата во жолта или портокалова а со престанокот на внес бојата се враќа во нормала.</p> <p> </p> <h2>Витамин А – ретинол  C<sub>20</sub>H<sub>30</sub>O</h2> <p> </p> <p>Витаминот А претставува липосолубилен витамин.Може да биде од растително или животинско потекло. Во овошјето и зеленчукот најмногу се содржи кај оние делови што се обоени, а во производите од животинско потекло најмногу го има во црниот дроб и млекото.</p> <p> </p> <p>Во мали количини се наоѓа и во житариците.   Витаминот А овозможува правилен раст и развој на забите, скелетот, меките ткива, мукозните мембрани и кожата. Познат е под името РЕТИНОЛ  затоа што учествува во создавањето на пигмент што се наоѓа во ретината на окото.Допринесува за прилагодување на очите при промена на јачината на светлина. Игра значајна улога во периодот на бременост и доење. Ретинолот е активен во облик на витамин А и се наоѓа во животинскиот црн дроб и полномасното млеко.</p> <p> </p> <h2>Витамин Ц  C<sub>6</sub>H<sub>8</sub>O<sub>6</sub></h2> <p> </p> <p><em>Витамин Ц </em>е хидросолубилен витамин што е неопходен за правилен раст и развој (кожа, коски, врзивно ткиво)  има важна улога во апсорцијата на железо. Овој витамин се наоѓа во овошјето и зеленчукот. Добри извори се: лимоните, црвена и зелена пиперка, домат, брокули, зелка. Поради тоа што е хидросолубилен,внесувањето на голема количина на витамин Ц не е штетно бидејќи се излачува со урината. Неопходен е во излачувањето на колагенот-протеин што се наоѓа во состав на кожата, тетивите, лигаментите и крвните садови. Од суштинско значење е при зараснување на рани, одржување на рскавицата, коските и забите. Многу важно е да се внесува доволна количина на овој витамин преку храната. Ретко се случува труење со витамин Ц бидејќи не се акумулира во организмот бидејќи вишокот се елиминира со урината. Меѓутоа, ако се внесе повеќе од 2000 мг дневно може да доведе до болки во стомакот и дијареа.</p> <p> </p> <p>Симптоми на недостаток на витамин Ц се: гингивитис – воспаление на непцата, крварење на непцата, груба и сува кожа, сува и кршлива коса, споро зараснување на раните, појава на модрици, паѓање на заби, анемија, ослабен имунитет, зголемена телесна тежина со оглед на успорување на метаболизмот. Тежок облик на недостаток на витамин Ц е познат како  „скорбут“ што се јавува главно кај постари и неухранети особи. Зголемен внес на витамин Ц е потребен кај трудници, доилки, пушачи, луѓе што се опоравуваат послем операции од изгореници. Витамин Ц треба да се внесува секој ден бидејќи не се задржува во организмот.</p> <p> </p> <h2><em>Селен -</em><em>минерал</em></h2> <p> </p> <p>Претставува минерал, тој не е антиоксиданс, но влегува во состав на некои ензими како што се антиоксидантните. Во најголем дел селенот во организмот се внесува преку храната. Количината на селен во храната зависи од местото и начинот на подготовка на храната.Црниот дроб, рибите и пченицата се генерално добри извори на селен. Селен се користи при болести на срцето и крвните садови вклучувајќи мозочен удар и атеросклероза. Се користи како превенција за рак на простата, желудникот, кожата и белите дробови. Се препорачува кај намалување на активноста на тироидната жлезда, остеоартритис, реуматоиден артритис, мускуларна деградација, неплодност, синдром на хроничен замор, труење со арсен. Селен се користи и за спречување на компликации и смрт кај повреди на главата и изгоретини. Селенот се користи и за превенција птичји грип, лечење на ХИВ – СИДА, како и намалување на несаканите ефекти при хемотерапија.</p> <p> </p> <p>Коензим Q10 : C<sub>59</sub>H<sub>90</sub>O<sub>4</sub></p> <p> </p> <p><em>Коензим </em><em>Q10</em> претставува суптанца слична на витамините Е и К, што ја има и во човековиот организам, најмногу во црниот дроб, бубрезите, срцето и панкреасот. Има антиоксидативна активност. Во организмот го внесуваме со исхрана на месо и преку морски плодови.Може да се синтетизира во лабараторија и да се користи како лек. Се користи при кардиоваскуларни болести и болести на крвните садови во услови како што се: намалена работа на срцето, болка во градите – ангина, хипертензија, срцеви проблеми поврзани со терапија на канцер. Исто така се користи при дијабетес, заболувања на непца (се нанесува директно), канцер на дојка, и хантингтонова болест.</p> <p> </p> <p>Се верува дека овај коензим спречува губењето на косата при терапија со варфарин – лек што се користи за спречување на коагулација  на крвта. <em>Коензим </em><em>Q10</em> се користи за зголемување на енергијата затоа што има улога во производството на АТП молекулите во клетките. Се користи и за лечење на некои наследни и стекнати пореметувања при митохондријални оштетувања, како и за подобрување на перформансите при вежбање. Се користи и при јакнење на имунитетот кај луѓе заболени од ХИВ вирусот, машки инфертилитет, мигрена, болка во мускулите предизвикана поради користење на лекови – статини.</p> <p> </p> <p>Се смета дека може да го продолжи животниот век поради тоа што нивото на коензим Q10 е највисоко во првите 20 –сет години од животот а потоа опаѓа.Во 80- сетите години нивото на коензим Q10 може да биде помало дури и од нивото на коензим Q10 при раѓањето.Прв пат е идентификуван во 1957 година. Денес се користи во многу земји најмногу против кардиоваскуларни заболувања особено при срцева исуфициенција. Коензим Q10 се добива со ферментација на шеќерна репка и трска со посебни слоеви на квасци. Тој е неопходен за нормално функционирање на многу органи и хемиски реакции во организмот, затоа што обезбедува доволна количина на АТП во клетките. Личности со одредени заболувања како што се: срцева исуфициенција, хипертензија, парадентоза, паркинсонова болест, болести на мускулите, сида,  имаат ниско ниво на коензим Q10.</p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Slika%202.jpg" style="width: 498px; height: 443px;" /></p> <p>Слика 2 : Храна богата со антиоксиданси</p> <p> </p> <h1>Интеракција помеѓу одделни антиоксиданси</h1> <p> </p> <p>Витаминот Ц – аскорбинската киселина и алфа – токоферолот делуваат како најмоќни растворливи хидросолубилни и липосолубилни антиоксиданси, соодветно. Секој од нив работи со свој механизам, додека меѓусебно делуваат синергистички. Третиот антиоксиданс бета-каротенот, делува така што ја намалува реактивноста на молекулите на слободните радикали, а во раствор делува како слаб антиоксиданс.Тој е повеќе липофилен од алфа токоферолот и се претпоставува дека е присутен во мембраните и липопротеините.</p> <p> </p> <p>Ова претпоставка овозможува да се смета дека бета каротенот во липофилните делови ги “неутрализира“ слободните радикали далеку поефикасно од алфа токоферолот. Ако интеракцијата помеѓу витаминот Ц и Е може да биде ефикасна, интеракцијата помеѓу витамин Ц и бета каротенот е невозможна. Интеракцијата помеѓу витаминот Е и бета каротенот е малку веројатна.</p> <p> </p> <p> Магистер по фармација Васил Бурлијовски</p> <p> </p> </div></div></div> Sat, 06 Sep 2014 14:25:55 +0000 viktor 18767 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8#comments Топ 6 алкални храни http://www.zazdravje.com.mk/%D1%82%D0%BE%D0%BF-6-%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Типичната храна која што секојдневно ја консумираме содржи примарно обработени шеќери, вештачки засладувачи, рафинирани житни производи, месо и млечни производи произведени на конвенционален начин и скриени генетски модификувани организми (ГМО). Сето ова, комбинирано со другите фактори како што се недостатокот на одмор, психолошкиот стрес и лекарствата не треба да не изненадува што се повеќе и повеќе луѓе се дијагностицираат со хронични дегенератирвни болести или смртоносни болести за кои што модерната медицина нема лек.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Top%206%20alkalni%20hrani.jpg" style="width: 640px; height: 395px;" /></p> <p>Еден од основните проблеми е недоволното знаење на просечниот потрошувач дека телото мора да го одржи балансот на ПХ вредноста на крвта на алкално ниво од 7.365 со цел да преживее. Кога телото ќе прими храна, дигестивниот и метаболниот процес ја трансформира истата во ацидична (кисела) или алкална (базна). Модерната биохемија објаснува дека киселоста или базноста на храната не произлегува од тоа дали храната сама по себе е ацидична или алкална, туку од неорганската материја како што е калциумот, магнезиумот, солта, сулфурот, фосфорот, натриумот и начинот како тие се разложуваат во телото.</p> <p> </p> <p>Поради тоа што секоја храна содржи и алкални и ацидни елементи, балансот се постигнува или се руши како директен резултат на храната која што одбираме да ја консумираме. Премногу ацидозната храна може да има многу последици по нашето здравје при што, на пример, киселоста е главната дијагноза кај дијабетесот.</p> <p> </p> <p>Ова се случува поради тоа што нутриентите кои што се потребни за одржување на алкалната состојба не можат да се обезбедат преку храната, туку телото се обидува да ги извлече преку сопствените депозити како што се коските или другите витални ткива со што директно се намалува можноста за самоисцелување на телото и детоксификација на тешките метали со што како директна последица се јавува зголемена ранливост кон појава на замор и болести. Уште повеќе, маргината за грешка е многу мала. Дури и ПХ вредност која што е 6.9 може да доведе до кома и смрт.</p> <p> </p> <p>Се разбира, ултимативната цел е балансот. За таа цел, ви ги претставуваме шесте најмногу алкални храни кои што можат да се комбинираат во секојдневните оброци:</p> <p> </p> <ol><li><strong>Коренест зеленчук</strong></li> </ol><p>Коренестиот зеленчук е најбогат со минерали во споредба со сите други видови зеленчуци. Консумирајте ротквици (бели или црвени), цвекло, морков, репка и рен. Можете да ги консумирате сирови, во облик на сок или пак подготвени на пареа.</p> <p> </p> <ol><li value="2"><strong>Мешункаст зеленчук</strong></li> </ol><p>Одберете брокола, зелка, карфиол и ним сличните. Можете да ги комбинирате со различни сосови.</p> <p> </p> <ol><li value="3"><strong>Лиснат зеленчук</strong></li> </ol><p>Кељот, блитвата, репката и спанаќот се најпознати од оваа категорија. Слободно може да се каже дека спанаќот е можеби и најдобриот избор. Богат е со витамин К и фолна киселина, други минерали, витамини, фитохемикалии, антиоксиданси и влакна што помагаат во варењето и го подобруваат видот.</p> <p> </p> <ol><li value="4"><strong>Лук</strong></li> </ol><p>Лукот се наоѓа на врвот на здравата храна. Покрај останатите придобивки, го подобрува кардиоваскуларниот и имуниот систем, го намалува крвниот притисок, го чисти црниот дроб и се бори против болестите.</p> <p> </p> <ol><li value="5"><strong>Црвена пиперка</strong></li> </ol><p>Содржи ензими кои што се есенцијални за правилно функционирање на ендокриниот систем. Исто така спаѓа во храна која што е најмногу алкална. Позната е по своите антибактериски својства и богата е со витамин А. Се бори против слободните радикали кои што доведуваат до стрес и болести.</p> <p> </p> <ol><li value="6"><strong>Лимон</strong></li> </ol><p>Лимонот е убедливо најалкалната храна. Покрај природен дезифициенс, може да лекува рани и да ослободи од тегобите на хиперацидитет, кашлица, настинка и грип. Ја подобрува работата на црниот дроб и го детоксифицира организмот.</p> <p> </p> <p><strong>Консумирајте зеленчук и зачувајте го Вашето здравје!</strong></p> </div></div></div> Tue, 18 Feb 2014 19:55:52 +0000 viktor 18766 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D1%82%D0%BE%D0%BF-6-%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8#comments Стресот може да предизвика долготрајни промени во мозокот http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Луѓето со хроничен стрес имаат голем ризик од настанување на промени во мозокот кои што може да резултираат со промени во расположението подоцна во животот.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Hronicniot%20sters%20moze%20da%20predizvika%20dolgotrajni%20promeni%20vo%20mozokot.jpg" style="width: 640px; height: 427px;" /></strong></p> <p> </p> <p>Овој заклучок ни го носи новата студија од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, каде што истражувачите направиле серија експерименти на глувци.</p> <p> </p> <p>Пронајдено е дека хроничниот стрес произведува повеќе клетки кои што произведуваат миелин и го намалува на бројот на неврони во хипокампусот. Како резултат, се добива поголема бела материја во мозокот која што го нарушува балансот на комуникација во мозокот.</p> <p> </p> <p>Тоа може да резултира во поцврста врска помеѓу хипокампусот и амигдалата, со што се предизвикува зголемување на нормалниот “бори се или бегај“ одговор и намалување на можностите за модерација на ситуацијата.</p> <p> </p> <p>Главниот истражувач, Даниела Кауфер вели дека ова истражување би можело да го постави патот кон разрешување на состојбите на анксиозност.</p> <p> </p> <p>Студијата спроведена на Универзитетот во Гетеборг минатата година пронајде дека големото ниво на стрес во средните години може да предизвика Алцхајмерова болест кај жените.</p> </div></div></div> Sat, 15 Feb 2014 15:07:47 +0000 viktor 18765 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82#comments Сокот од домат може да го превенира ракот на дојка http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Студијата спроведена на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси покажа дека доматите потенцијално можат да го превенираат ракот на дојка.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Sokot%20od%20domat%20moze%20da%20go%20prevenira%20rakot%20na%20dojka.jpg" style="width: 640px; height: 400px;" /></strong></p> <p> </p> <p>Во студијата биле опфатени 70 жени над 55 годишна возраст при што им биле мерени хормонските нивоа пред и по зголемувањето на внесот на домати во период од десет недели.</p> <p> </p> <p>Сите жени кои што биле вклучени во студијата имале повисок ризик за појава на рак на дојка поради зголемената тежина или блиското сродство со некоја личност која што била дијагностицирана со болеста.</p> <p> </p> <p>Внесот на ликопен – хемикалија на доматот која што му ја дава црвената боја бил зголемен, со што последично се зголемило и нивото на хормонот адипонектин за девет проценти. За ликопенот се смета дека помага во превенцијата на ракот на простата.</p> <p> </p> <p>Експертите советуваат дека чаша сок од домати во текот на денот содржи соодветна количина ликопен која што помага во превенцијата на ракот на дојка.</p> <p> </p> <p>Резултатите биле уште позначајни кај послабите жени со што се подвлекува потребата за борба со вишокот килограми.</p> </div></div></div> Sun, 22 Dec 2013 16:31:43 +0000 viktor 18764 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B0#comments Ако сакате да забремените, избегнувајте го црвеното месо! http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE-%D1%86%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Бремените жени и оние кои што се обидуваат да забременат се предупредени дека црвеното месо е потенцијално поврзано со поголема веројатност за добивање на гестационен дијабетес.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Ako%20sakate%20da%20zabremenite%20izbegnuvajte%20go%20crvenoto%20meso.jpg" style="width: 600px; height: 425px;" /></p> <p> </p> <p>Не треба да се избегнува само црвеното месо, туку и обработеното месо, според Инситутот Робинсон од Универзитетот Аделаида.</p> <p> </p> <p>Сепак, не е се толку црно. Други истражувања велат дека некои навики во исхраната можат да им помогнат на жените да го намалат ризикот за добивање на гестационен дијабетес, како на пример консумирањето на 30 грама јаткасти плодови во текот на денот го намалува ризикот за 40%.</p> <p> </p> <p>Гестациониот дијабетес претставува здравствен ризик не само за мајката, туку и за нејзиното неродено дете.</p> </div></div></div> Sun, 15 Dec 2013 17:44:06 +0000 viktor 18763 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE-%D1%86%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE#comments Сакате да останете млади? Почнете да се движите! http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Вежбањето кај повозрасните старосни групи ја намалува веројатноста за појава на депресија, деменција и други здравствени проблеми како што се срцевите заболувања, канцерот и дијабетесот.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Sakate%20da%20ostanete%20mladi.jpg" style="width: 615px; height: 300px;" /></strong></p> <p> </p> <p>Вежбањето за седум пати ги зголемува шансите за здраво стареење, велат научниците. Дури и постарите луѓе кои што воопшто не вежбале, ако започнат да го прават тоа, шансите за здраво стареење се зголемуваат за три пати.</p> <p> </p> <p>Придобивките од вежбањето вклучуваат подобрена циркулација и подобрено здравје на коските, мускулите, кардиоваскуларниот систем и сите органи. Дури и кај мозокот се забележуваат подобрувања, зголемена е комуникацијата помеѓу невроните и намалена е загубата на мозочната маса која што е поврзана со стареењето. Менталните способности исто така се подобруваат.</p> <p> </p> <p>Луѓето кои што барем еднаш неделно практикуваат средни до тешки физички активности имаат за три до четири пати поголема веројатност да останат здрави со текот на стареењето.</p> </div></div></div> Sun, 08 Dec 2013 16:23:38 +0000 viktor 18762 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5#comments Денешните мајки се многу помалку активни отколку пред 50 години http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Денешните мајки се многу помалку активни од мајките во шеесетите години од минатиот век, се вели во новата студија.</strong></p> <p> </p> <p>Тимот на Универзитетот Јужна Каролина ја анализирал активноста на мајките од 1965 до 2010 година. Жените биле поделени во две групи, една група со деца под пет години и друга група со деца од шест до осумнаесет години.</p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Denesnite%20majki%20se%20mnogu%20pomalku%20aktivni%20otkolku%20pred%2050%20godini.jpg" style="width: 615px; height: 409px;" /></p> <p> </p> <p>Кај првата група во 45 годишниот период забележано е намалување на активноста за 14 часа неделно, односно од 44 часа во 1965-та година на 30 часа во 2010-та година. Кај мајките со постари деца се забележало намалување за повеќе од 11 часа неделно.</p> <p> </p> <p>Тоа значи дека жените денес треба да внесат помеѓу 175 и 225 калории помалку во текот на денот за да ја одржат својата телесна тежина во нормални граници.</p> <p> </p> <p>Пронајдено е и дека денешните мајки се повеќе време поминуваат во седечки активности како што е гледањето телевизија со просечно зголемување од 7 и 6 часови неделно за секоја група.</p> <p> </p> <p>Поради фактот што физичката активност е апсолутно потребна за здравјето, не е за изненадување дека неактивноста е една од главните причини за смрт и појава на заболувања во развиените земји.</p> <p> </p> <p>Само во Британија, недостатокот на физичка активност е причина за 5.3 милиони смртни случаи во текот на годината, скоро иста бројка каде што причинител е пушењето.</p> </div></div></div> Sat, 07 Dec 2013 20:25:03 +0000 viktor 18761 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8#comments Најдобри и најлоши намирници против настинка http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Есента е годишно време во кое што се активира сезоната на вирусни инфекции, грип и настинки. Поради тоа, следуваат неколку совети за тоа што е најдобро да се јаде и пие додека сте болни, а што не се препорачува.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Najdobri%20i%20najlosi%20namirnici%20protiv%20nastinka.jpg" style="width: 405px; height: 225px;" /></p> <p> </p> <p><strong>Сокови</strong></p> <p> </p> <p>Не мислете дека со сокот од портокал со еден удар ќе убиете две муви. Соковите од продавница се премногу зашеќерени и содржат многу калории. Дополнителното количество шеќер му смета на организмот во борбата против инфекциите. Затоа, ако сте во потрага по витамин Ц, јадете портокали и грејпфрут или исцедете лимун во чајот. Така добивате само природни шеќери, но и влакна.</p> <p> </p> <p><strong>Алкохол</strong></p> <p> </p> <p>И чаша вино додека сте болни не е добра идеја. Алкохолот го нагризува имунолошкиот систем и не му допушта на телото само да се бори против инфекциите. Исто така, предизвикува и дехидрација на организмот.</p> <p> </p> <p><strong>Млечни производи</strong></p> <p> </p> <p>Постои верување дека млекото може да ја влоши состојбата, но тоа не е баш така. Многу студии имаат заклучено дека млекото не треба да се консумира поради поголемото производство на слуз во организмот. Сепак, млечните производи, посебно тие што се ферментирани можат да бидат добар извор на протеини и витамин Д, што можат да помогнат во борбата со инфекциите.</p> <p> </p> <p><strong>Бел лук</strong></p> <p> </p> <p>Белиот лук ги убива бактериите и е ефикасен поради алицинот кој што го содржи и кој што има способност да ги блокира инфекциите. Консумирајте го со пилешка супа или сварете го со некој зеленчук.</p> <p> </p> <p><strong>Ѓумбир</strong></p> <p> </p> <p>Ѓумбирот делува антивоспалително и најдобро е да се стави во врела вода се додека не стане жолта која што потоа може да се консумира со додаток на мед или пак да се сервира како додаток на јадења базирани на пилешко.</p> <p> </p> <p><strong>Протеини</strong></p> <p> </p> <p>Дури и кога не го чувствувате вкусот на храната и тешко јадете, важно е да внесете барем малку белковини – пилешко, риба кои што помагаат во создавањето на белите крвни зрнца. Не јадете печено или пржено месо бидејќи мастите не ви требаат. Тешко е за варење и може да го оптерети имуниот систем.</p> <p> </p> <p><strong>Супа</strong></p> <p> </p> <p>Пилешката супа е идеална во борбата против инфекциите поради многуте хранливи состојки и пријатното делување на грлото.</p> <p> </p> <p><strong>Чај</strong></p> <p> </p> <p>Чајот е богат со антиоксиданси и добро се бори со инфекциите. Течностите помагаат што побрзо да се изборите со слузта во носот, грлото и градите.</p> </div></div></div> Sun, 01 Dec 2013 18:13:20 +0000 viktor 18760 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0#comments Заштитете се од грипот и без вакцина! http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Најважната работа која што можете да ја направите е често да ги миете рацете. Иако вирусот се пренесува преку воздухот, сепак, најголемиот процент од пренесената зараза е преку рацете.</strong></p> <p> </p> <ul><li><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Zastitete%20se%20od%20gripot%20i%20bez%20vakcina.jpg" style="width: 400px; height: 400px; float: right; margin-left: 10px; margin-right: 10px;" />Мијте ги рацете 15 секунди со сапун и топла вода.</strong> Добро истријте ги. Правете го тоа секогаш кога ќе кивнете или кашлате и особено пред оброк. Добро е да имате и хигиенски марамчиња базирани на алкохол.</li> </ul><p> </p> <ul><li><strong>Кога кашлате покријте ги носот и устата. </strong>Користете палома марамчиња, избегнувајте ги марамчињата од ткаенина. Кашлајте во пределот на раката. Потоа, измијте ги рацете.</li> </ul><p> </p> <ul><li><strong>Избегнувајте близок контакт.</strong> Избегнувајте ги местата каде што има многу луѓе. Ако почувствувате дека се разболувате (добивате треска, бранови на ладно и ве болат коските), останете дома. Не одете на доктор освен ако немате висока температура. Во докторската амбуланта ќе бидете опколени со луѓе кои што се заразени.</li> </ul><p> </p> <p>Другите препораки вклучуваат добар одмор, здрава исхрана, консумирање доволно течности и вежбање. Истражувањата покажуваат дека брзото пешачење носи значителни подобрувања на имуниот систем и подобрување на одбрамбениот механизам на белите крвни зрнца. Оние индивидуи кои што вежбаат четири до пет пати неделно имаат помали шанси да настинат.</p> <p> </p> <p>Повеќето здрави луѓе се опоравуваат од грипот во текот на 10 дена и најголемите симптоми исчезнуваат во рок од четири дена.</p> </div></div></div> Sun, 24 Nov 2013 19:14:56 +0000 viktor 18759 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0#comments Ореви, лешници и бадеми за подолг живот! http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Консумирањето на една рака јаткасти плодови во текот на денот помага во водењето поздрав живот а воедно и го продолжува се вели во новата студија.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Orevi%2C%20lesnici%20i%20bademi%20za%20podolg%20zivot%21.jpg" style="width: 640px; height: 329px;" /></p> <p>Истражувачите од институтот за канцер Dana-Farber од Бостон, САД, ги проучувале податоците од исхраната, животниот стил и здравјето на околу 120 000 мажи и жени помеѓу 1980-та и 2010-та година.</p> <p> </p> <p>Пронајдено е дека консумирањето на 28 грама јаткасти плодови во текот на денот е поврзано со 20% намален ризик за смрт од било која причина во следните 30 години. Исто така ризикот од срцеви заболувања се намалил за 29% додека веројатноста за смрт од канцер се намалила за 11%.</p> <p> </p> <p>Ефектите се однесуваат за ореви, лешници, индиски ореви, бадеми, бразилски кикирики, ф’стаци и кикирики.</p> <p> </p> <p>Една поодамнешна студија спроведена на Универзитетот од Барселона исто така пронашла дека оревите, бадемите и лешниците помагаат во подобрувањето на расположението, го намалуваат апетитот и го подобруваат крвниот притисок.</p> </div></div></div> Sun, 24 Nov 2013 12:04:34 +0000 viktor 18758 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82#comments Десет факти што секој маж треба да ги знае за својата простата http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%98-%D0%BC%D0%B0%D0%B6-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Ноември е месец на развивање и подигање на свесноста за ракот на простата.</strong></p> <p> </p> <p><strong>Прочитајте за десетте основни факти за простатата, ракот на простата и неговата превенција.</strong></p> <p> </p> <p><strong>Познавајќи ги симптомите на ракот на простата може да помогне во рано дијагностицирање на болеста кога и успехот на третманот е најдобар.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Deset%20fakti%20sto%20sekoj%20maz%20treba%20da%20gi%20znae%20za%20svojata%20prostata.jpg" style="width: 640px; height: 426px; float: left;" /></p> <ol><li><strong>Што е простата?</strong></li> </ol><p>Простата имаат само мажите. Нејзината улога е создавање на семена течност која што се меша со спермата за да се создаде семе.</p> <p> </p> <ol><li value="2"><strong>Како изгледа?</strong></li> </ol><p> </p> <p>Таа е жлезда со форма и големина на орев и се наоѓа помеѓу коренот на пенисот и анусот. Кај постарите мажи кои што имаат проблеми со простата, може да потече притоа зголемувајќи се до форма и големина на слива. Ако нејзиниот обем се зголеми уште повеќе, може да се наруши протокот на урина.</p> <p> </p> <ol><li value="3"><strong>Како да знам дека мојата простата е здрава?</strong></li> </ol><p> </p> <p>Протокот на урината е добар индикатор за проблемите со простата. Ако имате намален проток на урина во подолг период, јавете се на доктор.</p> <p> </p> <p>Постојат многу причини за промена на притисокот при исфрлањето на урината како што е неканцерозното зголемување на простатата наречено бенигна простатична хиперплазија или простатитис – воспаление или инфекција на простатата.</p> <p> </p> <p>Ракот на простата не секогаш го афектира протокот на урина се додека болеста не е во поодмината фаза и поради тоа протокот на урина сам по себе, не е доволен фактор за заклучок.</p> <p> </p> <p>Други симптоми кои што можат да се јават се почесто станување навечер за мокрење, испрекинат тек на урината и слаб проток на урина.</p> <p> </p> <p>Не толку честите симптоми вклучуваат болка во тестисите, проблеми со ерекција, болка при ејакулација, болка при мокрење и крв во урината.</p> <p> </p> <ol><li value="4"><strong>Дали годините се фактор?</strong></li> </ol><p> </p> <p>Ракот на простата вообичаено ги напаѓа мажите над 50 годишна возраст и околу 50% од сите мажи од оваа возрасна група покажуваат знаци на зголемена простата. Најголемиот процент на случаи на рак на простата се регистрирани кај луѓето помеѓу 70 и 74 години.</p> <p> </p> <p>Еден од 25 мажи ќе умре како директна последица на болеста и околу 7 од 10 нови дијагностицирани пациенти со рак на простата преживуваат повеќе од пет години. Вреди да се спомене дека простатитис може да се јави кај секој маж на било која возраст.</p> <p> </p> <ol><li value="5"><strong>Што е ПСА тест?</strong></li> </ol><p> </p> <p>Ако докторот сака да го докаже постоењето или непостоењето на рак на простата, веројатно ќе наложи да се направи ПСА тест. Тоа е крвен тест кој што го мери нивото на протеинот Простатичен Специфичен Антиген (ПСА). ПСА се произведува во простатата и во мали количини се наоѓа и во крвта.</p> <p> </p> <p>Зголеменото ниво на ПСА може да биде предупредувачки знак за присуство на рак на простата. Исто така, може да индицира и на други проблеми кои што не се канцер – три од четири мажи со зголемени нивоа на ПСА немаат рак на простата. Но, колку што е поголемо нивото на ПСА, толку е и поголема веројатноста за присуство на рак.</p> <p> </p> <ol><li value="6"><strong>Дали постои генетска поврзаност?</strong></li> </ol><p> </p> <p>Ако некој од вашите роднини имал рак на простата, тогаш имате зголемен ризик за развивање на болеста.</p> <p> </p> <p>Во иднина ќе се развие генетско профилирање со цел да се идентификуваат оние мажи кои што имаат голем ризик за развој на рак на простата.</p> <p> </p> <p>Кажете му на вашиот доктор ако некој од вашата фамилија ја имал болеста со цел редовно да правите крвни тестови за да го мониторирате нивото на ПСА.</p> <p> </p> <ol><li value="7"><strong>Јадете повеќе овошје и зеленчук</strong></li> </ol><p> </p> <p>Обидете се секојдневно да консумирате шест порции овошје и зеленчук. Три пати неделно консумирајте риба која што е богата со витамин Д и есенцијални масни киселини, омега 3 и омега 6.</p> <p> </p> <p>Постојат докази дека селенот го намалува ризикот од рак на простата. Се наоѓа во брокола, бразилски ореви, морска храна, аспарагус, кафеав ориз и кромид.</p> <p> </p> <p>Селенот може да се зема и како суплемент и најдобар ефект се постигнува кога се комбинира со витамин Е и цинк.</p> <p> </p> <p>Мажите од медитеранот имаат помал процент рак на простата и се смета дека тој процент е помал поради нивната исхрана која што е богата со овошје и зеленчук, лук, маслиново масло, риба и домати.</p> <p> </p> <p>Доматите содржат црвен пигмент наречен ликопен, моќен каротиден антиоксидант кој што помага во поправање на оштетените клетки.</p> <p> </p> <p>Според една американска студија спроведена на 47 000 мажи во текот на шест години, оние кои што консумирале 10 оброци храна базирана на домати имале за 45% намален ризик за развој на рак на простата.</p> <p> </p> <ol><li value="8"><strong>Јадете помалку</strong></li> </ol><p> </p> <p>Постои јасна поврзаност помеѓу гојазноста и ракот – прекумерната телесна тежина за 100% го зголемува ризикот за смрт од рак.</p> <p> </p> <p>Намалете ја консумацијата на масти и заменете ги заситените масти со мононезаситени и полинезаситени масти.</p> <p> </p> <p>Заситените масти се наоѓаат во месото, маргаринот, чипсот и во голем дел од процесираната храна.</p> <p> </p> <p>Намалете ја консумацијата на сол и умерено консумирајте алкохол. Избегнувајте чадено месо и салами кои што содржат канцерогени супстанци кои што можат да допринесат за појава на канцер.</p> <p> </p> <ol><li value="9"><strong>Консумирајте чај</strong></li> </ol><p> </p> <p>Кај јапонците и кинезите процентот на рак на простата е многу мал и се верува дека зелениот чај е одговорен за тоа поради неговото богатство со полифеноли кои што имаат антиоксидантни карактеристики.</p> <p> </p> <p>Консумирајте шест до осум чаши вода во текот на денот со цел да ги исперете бубрезите и да го чувате телото хидрирано.</p> <p> </p> <ol><li value="10"><strong>Бидете активни</strong></li> </ol><p> </p> <p>Вежбањето помага во балансирањето на хормонските нивоа, ја регулира телесната тежина и го зајакнува имуниот систем. Никогаш не е доцна да почнете да вежбате – студиите имаат покажано дека вежбањето е од корист дури и кај оние индивидуи кои што веќе се дијагностицирани со рак на простата и примаат третман.</p> <p> </p> <p>Одржувањето на здравата телесна тежина и правилната исхрана помагаат во продолжувањето на животот на пациентите со рак.  </p> </div></div></div> Sun, 17 Nov 2013 14:38:13 +0000 viktor 18757 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%98-%D0%BC%D0%B0%D0%B6-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0#comments Консумирајте чај за здрава телесна тежина http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%98-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Консумирањето на чајот помага во намалувањето на телесната тежина и во одржувањето на здравиот индекс на телесна маса </strong><strong>(BMI)</strong><strong>, се вели во една скорешна студија.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Konsumirajte%20caj%20za%20zdrava%20telesna%20tezina.jpg" style="width: 640px; height: 400px; float: left;" /></strong></p> <p> </p> <p>Консумирањето на чај вклучува намален ризик од срцеви заболувања, одредени типови на рак и дијабетес тип 2.</p> <p> </p> <p>Комбинацијата на полифеноли и кофеин кои што се наоѓаат во листот на чајот ја зголемуваат потрошувачката на енергија и оксидирањето на мастите. Вредно е да се спомене дека оние луѓе кои што редовно консумираат чај имаат понизок индекс на телесна маса.</p> <p> </p> <p>Најдено е дека луѓето што консумирале чај во текот на 3 месеци без промени во начинот на исхрана, во просек изгубиле по 1,5 килограми од телесната маса.</p> </div></div></div> Sun, 10 Nov 2013 18:14:53 +0000 viktor 18756 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%98-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B0#comments Дали кучињата можат да распознаваат бои? http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B8 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p>Ако мислите дека одговорот на ова прашање е “не“, тогаш сте во грешка. Модерната наука го одговори ова старо прашање: Кучињата гледаат во боја, но не истиот начин како што тоа го прави човекот. Палетата на бои која што кучињата можат да ја видат се разликува и е ограничена во однос на она што може да го види и разликува човекот. Исто така, и интензитетот на боите кои што кучињата го гледаат е помал за разлика од интензитетот кој што го гледа човекот.</p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Dali%20kucinjata%20mozat%20da%20raspoznavaat%20boi.jpg" style="width: 600px; height: 450px; float: left;" /></p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p><span style="line-height: 1.538em;">Очите имаат “стапчиња“ и “конуси“ кои што помагаат во идентификувањето на бојата. Стапчињата ни кажуваат колку нештото е светло или темно (црно или бело) додека конусите ни помагаат во идентификувањето на бојата. Човекот има три типа на конуси со кои што се детектираат жолтата, виолетовата и зелената боја.</span></p> <p> </p> <p>Кучињата имаат само два типа на конуси и тие детектираат портокалова, жолта и зелена како жолта боја. Сино-зелената боја ја гледаат како бела додека црвената ја гледаат кафено-црна. Иако можат да ја гледаат сината боја, не можат да ги разликуваат сенките, особено кога сината боја станува потемна.</p> </div></div></div> Sun, 13 Oct 2013 13:08:22 +0000 viktor 18755 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B8#comments Кога бакнежот е повеќе од бакнеж http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BE%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%9C%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B6 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Според новата студија, бакнувањето им помага на луѓето да го најдат потенцијалниот партнер и кога се во врска да го задржат.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Koga%20baknezot%20e%20povekje%20od%20baknez.jpg" style="width: 400px; height: 300px; float: left; margin-left: 10px; margin-right: 10px;" /></strong></p> <p>Студијата вклучила 900 возрасни испитаници кои што пополниле прашалник за важноста на бакнувањето кога се во кратка и во долга врска. На жените во врска, бакнувањето им било поважно отколку на мажите.</p> <p> </p> <p>Бакнувањето и од страна на жените и од страна на мажите било оценето како важно во оние случаи кога и двата пола имале перцепција дека се атрактивни или пак имале тенденција да остваруваат кратки врски.</p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <p>Со бакнувањето им се овозможува на луѓето потсвесно да го одберат својот партнер преку вкусот и мирисот со што во игра влегуваат и биолошките фактори за компатибилност, спремност за врска или општо здравје.</p> <p> </p> <p>Бакнувањето исто така игра важна улога во одржувањето на привлечноста и поврзаноста помеѓу двојката која што веќе е во врска.</p> </div></div></div> Sat, 12 Oct 2013 12:38:40 +0000 viktor 18754 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BE%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%9C%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B6#comments Нов експериментален лек за холестерол http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Резултатите од тестирањата на новиот лек против холестерол укажуваат на негова голема ефикасност за намалување на концентрацијата на </strong><strong>LDL </strong><strong>или лошиот холестерол во крвта.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Nov%20eksperimentalen%20lek%20za%20holesterol.jpg" style="width: 425px; height: 282px; float: left; margin-left: 10px; margin-right: 10px;" /></strong></p> <p>Лекот наречен ALN-PCS кај 32 пациенти кои што учествувале во истражувањето ја намалил концентрацијата на LDL холестеролот во крвта за 40%.</p> <p> </p> <p>Според досегашните податоци, лекот кој што се дава интравенозно не предизвикува позначајни негативни ефекти.</p> <p> </p> <p>Лекот делува на тој начин што го блокира произведувањето на протеинот PCSK9 кој што е вклучен во процесот за регулација на концентрацијата на LDL холестеролот.</p> <p> </p> <p>Овој протеин ги уништува LDL рецепторите кои што се задолжени за “чистење“ на лошиот холестерол од крвта.</p> </div></div></div> Fri, 11 Oct 2013 22:21:29 +0000 viktor 18753 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB#comments Ејакулација за време на спиење - причина за загриженост? http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B5%D1%98%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Оргазмите за време на спиењето се случуваат и кај тинејџерите и кај возрасните мажи. Зошто е тоа така? Сепак, ејакулацијата за време на сонот, која што се нарекува и “влажен сон“ е најтипична за тинејџерите.</strong></p> <p> </p> <p><strong><img alt="" src="/sites/default/files/Ejakulacija%20za%20vreme%20na%20spienje%20-%20pricina%20za%20zagrizenost.jpg" style="width: 640px; height: 427px;" /></strong></p> <p> </p> <p><strong>Ејакулација за време на спиење во адолесценцијата</strong></p> <p> </p> <p>Кога децата започнуваат да се развиваат во сексуално зрели личности, многу често искусуваат сексуални или “влажни сонови“ кои што се предизвикани од искуството од денот. Тоа би можело да биде еротска сцена од некој филм, убава девојка, позната филмска ѕвезда или пејачка, како и читање на еротски списанија.</p> <p> </p> <p>“Влажните сонови“ најчесто им се случуваат на оние тинејџери кои што немаат редовни сексуални односи или на тинејџери кои не мастурбираат. Ејакулацијата за време на сонот е комплетно нормална појава кај тинејџерите и кај некои се случува почесто, додека кај некои поретко.</p> <p> </p> <p>Сметаме дека е важно да се каже дека стравовите кои што се јавуваат по сознанието дека сте ејакулирале во сон се сосема непотребни. Ејакулацијата во сонот започнува околу 14-тата година од животот и кај некои момчиња се јавува и порано, а кај некои и подоцна. Кај други, може и воопшто да не се јави. Не постојат никакви правила и состојбата воопшто не е проблематична.</p> <p> </p> <p><strong>Што се тоа “влажни сонови“?</strong></p> <p> </p> <p>Тоа се сонови во кои што мажот многу јасно ги замислува своите сексуални желби во различни сценарија, настани и искуства. Кога е буден, ги потиснува во потсвеста. Во основа, сите ние ги потиснуваме сите сексуални потреби од кои што се срамиме и се плашиме да ги изразиме.</p> <p> </p> <p>Во сонот, сите сексуални потреби се доволно изразени и нивната јасност е обратнопропорционална со потиснувањето во будна состојба. Фројд би имал да каже многу нешта околу оваа тема, особено ако се работи за прикриени сонови во кои што се вклучени различни сексуални симболи.</p> <p> </p> <p>Така, на пример, женските гениталии се појавуваат во форма на вазна, кутија, соба и градина, додека машките гениталии превземаат форма на сабја, нож, стап или змија. Сексуалното обединување се илустрира со патување со авион или автомобил. Интерпретацијата на скриените сексуални сонови во голема мера придонесува кон истражување на сопствената сексуалност и сексуалноста на другите.</p> <p> </p> <p><strong>Ејакулацијата за време на сонот не е непозната и за возрасните мажи</strong></p> <p> </p> <p>Обично се случува кај оние мажи кои што имаат нередовно задоволување на своите сексуални потреби и може да упатува и на потсвесно задоволување на сексуалната желба која индивидуата не може да ја задоволи во реалниот живот.</p> <p> </p> <p>Особено се јавува во случај кога желбата вклучува сексуална девијација која што не е прифатена во општеството. Мажите можат да имаат сонови во кои се вклучени сексуални абнормалности, перверзии и задоволување на сексуалниот нагон на невообичаен, незамислив и екстремно неприфатлив начин во реалниот живот. Таквите потреби, мажот може да ги реализира само преку сонот.</p> <p> </p> <p>Сепак, работите не се секогаш екстремни. Возрасен човек може да има и обичен еротски сон кој што е поврзан со некој стимуланс кој што се случил во текот на денот. Ејакулацијата за време на сонот е вусшност потсвесна мастурбација која не ја афектира сексуалната моќ на мажот во будна состојба.</p> <p> </p> <p>Многу мажи имаат кажано дека ејакулацијата за време на сонот немала никаков ефект во однос на сексуалната активност во текот на денот и немале никакви проблеми со ерекцијата и потенцијата. Оргазмот за време на сонот нема влијание врз оргазмот во будна состојба иако времето помеѓу двата оргазма може да биде и многу кратко.</p> <p> </p> <p>Затоа, ејакулацијата за време на сонот не е воопшто причина за загриженост.</p> <p> </p> <p>Извор: intimatemedicine.com</p> </div></div></div> Sun, 23 Dec 2012 15:41:51 +0000 viktor 18752 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B5%D1%98%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82#comments Најчести митови за мамурлакот http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%82 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Мамурлакот не е нешто посебно</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Прекумерното пиење го пореметува централниот нервен систем. Алкохолот реагира со хемикалиите во мозокот при што настанува вртоглавица, главоболки и мачнина, а често доаѓа до повраќање и потоа  до дехидратација. Цената на внесениот алкохол што ја плаќате изутрината е тешка главоболка, замор, жед, немирен стомак и ослабен имунитет.</p> <p><img alt="" src="http://www.zazdravje.com.mk/sites/default/files/12-mitovi-za-mamurlakot1.jpg" style="width: 610px; height: 394px; margin-top: 20px; margin-bottom: 20px;" /></p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Мамурлакот не разликува полови</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Не претерувајте со алкохолот иако сте излезени на забава во женско друштво. Ако машко и женско испијат иста количина на алкохол, кај женското се поголеми шансите да ги почувствува ефектите на алкохолот. Тоа е така бидејќи мажите имаат поголем процент на вода во организамот и им помага да го разредат алкохолот што го пијат но и поголемо количество на алкохол дехидрогеназа. Кога жените ќе ја испијат истата количина, кај нив алкохолот се трупа во крвотокот.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Само тешкото пијанство може да доведе до мамурлак</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Не мора да се испијаните до крајна фаза за да го почувствувате мамурлакот. Доволни се неколку пијачки за вие наредното утро да почувствувате главоболка и други симптоми на мамурлак. Пиењето на одредена доза вода помеѓу секоја пијачка може да ви помогне да се борите до дехидратацијата и да ги намалите последиците.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Виното е најслабиот алкохолен пијалок</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Црвеното вино содржи танин, состојка која е позната дека предизвикува главоболки кај луѓето. Некои пијалоци како вискито се познати дека предизвикуваат тешки главоболки. Ако сте загрижени за тоа како ќе се чувствувате утрината, најдобриот избор за вас се пивото и чистите ликери, како водката и џинот.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Диеталните коктели се сигурни</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Диеталните пијалоци можат да ви помогнат ако сте загрижени во врска со калориите, но не ако сакате да го избегнете мамурлакот. Истражувањата покажуваат дека мешавините со овошни џусеви и други алкохолни пијалоци кои содржат шеќер не предизвикуваат тежок мамурлак.</p> <p><img alt="" src="http://www.zazdravje.com.mk/sites/default/files/12-mitovi-za-mamurlakot5.jpg" style="width: 610px; height: 344px; margin-top: 20px; margin-bottom: 20px;" /></p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Виски пред пиво</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Не е важен изборот колку количината. Стандардната доза на одредени различни пијалоци ја содржи истата количина на алкохол. Нека не ве лаже количината на некои пијалоци во врска со дејството на алкохолот.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Јадете тестенини пред спиење</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Сосема погрешно и тоа во два наврати. Прво, јадењето пред спиење (откако веќе сте се напиле акохол) воопшто не е од помош. Треба да се нахраните пред да почнете со алкохолот за тоа да има некакво дејство. Второ, иако било која храна може да ја забави апсорпцијата на алкохолот во вашиот организам, мастите го прават тоа најдобро. Земете стек или пица пред вашето мартини и можеби ќе го избегнете мамурлакот. Еве и еден совет за пред спиење – напијте се вода за да се изборите со дехидратацијата.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Аналгин пред спиење?</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Лековите против болки како аналгинот, кетоналот, бруфенот и други го достигнуваат своето најсилно дејство 4 часа по внесувањето, па нивното пиење пред спиењето нема да ви помогне многу. Не земајте ацетаминофен по пиење. Таа комбинација може да му наштети на вашиот црн дроб.</p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/12-mitovi-za-mamurlakot2.jpg" style="width: 610px; height: 405px; margin-top: 20px; margin-bottom: 20px;" /></p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Алкохолот ви помага да спиете добро</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Спротивното. Додека алкохолот може да ви помогне да заспиете побрзо тоа е сосема точно, но го нарушува квалитетот на вашиот сон. Тогаш вие не поминувате толку време во РЕМ фазите и можете да се разбудите во секое време. Ако сте претерале со алкохолот,  мамурлакот може да удри доцна во ноќта и да ве спречи повторно да заспиете.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: </strong><strong>Клин со клин се избива</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Повеќе алкохол наутро не прави ништо повеќе од одложувањето на мамурлакот. Најлошите симптоми доаѓаат кога алкохолот во крвта опаѓа до 0. Ако забележите дека не можете да функционирате без алкохол изутрината, треба да побарате лекарска помош во врска со зависноста од алкохолот.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Кафето е лекот</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Кафето води до дехидратација и може да го влоши вашиот мамурлак. По ноќта исполнета со алкохол, најдобро е да избегнувате се што е богато со кофеин наредниот ден. Наместо тоа, пијте вода и спортски пијалоци за да се изборите со дехидратацијата и да ги надоместите изгубените електролити, поготово ако сте повратиле.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Мит: Билките можат да помогнат</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Факт: Британските истражувачи ги прегледале истражувањата каде биле вклучени таблети против мамурлак базирани на квасец и на екстракт од артичока. Беше докажано дека во нив не е најден никаков доказ дека тие делуваат. Друг британски тим од истражувачи пак најде суплемент кој потекнува од крушата и може да ја намали мачнината и жедта по мамурлакот, но не и главоболката. Значи останува само времето како најдобар лек.</p> </div></div></div> Wed, 05 Dec 2012 18:22:15 +0000 aleksandar 18751 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%82#comments Болести кои можете да ги излекувате со храна http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p>Некои болести со кои често се среќаваме нема потреба да ги лекуваме со лекови, едноставно е потребно само малку знаење во комбинирањето на храната и болеста за кратко време ќе исчезне. Еве за што станува збор.</p> <p><img alt="" src="http://www.zazdravje.com.mk/sites/default/files/Bolesti-koi-mozete-da-gi-izlekuvate-so-hrana.jpg" style="width: 350px; height: 210px; margin: 20px 10px; float: left;" /></p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Висока температура – овошен јогурт</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Покачена темперетура - Вашиот организам се подготвува за борба против инфекција. Помогнете му, правилно! Одлично решение за ова е овошниот јогурт кој го забрзува метаболизмот, ја обновува енергијата и ја намалува температурата. Секогаш кога ќе забележите покачена температура, помогнете му на Вашето тело со вкусен овошен јогурт.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Габична инфекција – јогурт</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Ова е делумно лек, делумно превентива. Луѓето кои редовно користат јогурт имаат за 75 % помал ризик од габични инфекции. Доколку веќе патите од некоја габична инфекција, користете редовно јогурт. Тој со своите “добри” бактерии секогаш ќе ви биде од корист.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Инфекција на мочен меур – сок од брусница</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Само две чаши дневно сок од брусница ќе го спречат размножувањето на бактериите во мочниот меур, особено на  бактеријата ешерихија коли која е најчест причинител на инфекција на мочниот меур.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>ПМС – сирење</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Сирењето е продукт кој изобилува со калциум. Според истражувањата кои ги направиле истражувачите, храната богата со калциум е одличен ублажувач на симптомите на пред-менструалниот циклус.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Настинка – супа</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Да, ова е многу познат лек кој едноставно делува. Одлична е за белодробни воспаленија, рехидрација при темперетура, ринитис и сите симптоми на настинка.</p> </div></div></div> Wed, 05 Dec 2012 10:20:20 +0000 aleksandar 18750 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0#comments Дали градниците предизвикуваат рак на дојка? http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B0 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Гласините дека носењето на градник може да предизвика рак на дојка се околу нас веќе некое време. Но, дали се вистинити?</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Скоро секоја припадничка на понежниот пол носи градник, барем во Европско-Американската културна сфера. Поради тоа, и гласините кои што се појавија дека овој дел од женската облека може да предизвика рак на дојка се загрижувачки. Да видиме дали тоа е навистина точно.</p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Dali%20gradnicite%20predizvikuvaat%20rak%20na%20dojka.jpg" style="width: 640px; height: 480px;" /></p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Кратка историја на ракот на дојката и градникот</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Ракот на дојка е релативно стара болест која што е позната уште од античките времиња, многу векови пред да се измислат модерните уреди како што е рентгенот. Од друга страна, градникот е модерен пронајдок, стар малку повеќе од 100 години. Официјално, држачот за гради или градникот е патентиран во 1893-та година, додека модерниот градник кој што сите го знаеме е креиран во 1913-та година. Вреди да се спомне дека градникот е еден од најчесто носените парчиња гардероба.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Дали сте запознати со гласините дека носењето градник може да предизвика рак на дојка?</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Гласините дека градникот може да предизвика рак на дојка одат отприлика вака: Носењето на градник 12 или повеќе часови го запира лимфниот систем на градите и со тоа се дозволува лачење и натрупување на штетни субстанци во градите, што на крајот доведува до појава на рак на градите.</p> <p> </p> <p>Дозволете да објасниме дека “чистењето“ на градите на тој начин нема никаков реален ефект на развојот на рак на гради, поради тоа што ракот во реалноста е предизвикан од канцерозни клетки. Сепак, точно е дека градниците кои што се премали или изработени од вештачки материјали ја иритираат кожата и можат да предизвикаат гребаници и воспаленија.</p> <p> </p> <p>Големите гради можат да предизвикаат болки во грбот или вратот, па поради тоа е неопходно да се носи квалитетен градник кој што обезбедува доволна поддршка на градите. Градниците се исто така задолжителни во спортот бидејќи спречуваат неконтролирано движење на градите.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Според научниците, градниците не предизвикуваат рак на дојка</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Американското здружение за рак тврди дека градниците не допринесуваат кон развојот на рак на дојка. Но, статистиките покажуваат дека ракот на дојка е застапен во помал процент кај оние жени кои што не носат градник. Тоа не е условено само со носењето или неносењето на градникот, туку и со физичката структура на жените кои што не носат градник. Тие жени обично се слаби и имаат мали гради.</p> <p> </p> <p>Од друга страна пак, жените кои што имаат релативно големи или нормални гради како и оние што имаат зголемена телесна тежина мораат да носат градник за дополнителна поддршка. И поголемата количина на градно ткиво и зголемената телесна тежина се можни фактори за почесто развивање на рак на дојка.</p> <p> </p> <p><span style="color:#008080;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Сеуште можете да му кажете НЕ на градникот</strong></span></span></p> <p> </p> <p>Националниот институт за рак во САД се согласува дека носењето градник не е директно поврзано со развој на рак на дојка. Докажани ризик фактори се гените, консумацијата на алкохол и пушењето, како и нездравиот животен стил и зголемената телесна тежина. Сите овие работи придонесуваат за повисоко ниво на естроген кој што ги зголемува шансите за развивање на рак на дојка. Ако неносењето на градник може да Ве направи да се чувствувате подобро, тогаш сеуште можете да му кажете збогум.</p> </div></div></div> Sun, 02 Dec 2012 15:26:27 +0000 viktor 18749 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B0#comments Здравствен совет - Лекување на бронхитис http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81 <div class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden"><div class="field-items"><div class="field-item even" property="content:encoded"><p> </p> <p><strong>Бронхитисот е вирусна или бактериска инфекција која што предизвикува воспаление на дишните патишта и тешко дишење.</strong></p> <p> </p> <p><img alt="" src="/sites/default/files/Zdravstven%20sovet%20-%20lekuvanje%20na%20bronhitis.jpg" style="width: 300px; height: 199px; float: left; margin-left: 10px; margin-right: 10px;" />Националниот институт за срце, бели дробови и крв од САД ги предложува следните чекори за лекување на бронхитисот:</p> <p> </p> <p>- Одмарајте се и консумирајте големи количини течности.</p> <p> </p> <p>- Во случај да имате треска, кај возрасните се препорачува земање на аспирин, додека кај децата ацетисал (никако аспирин).</p> <p> </p> <p> </p> <p>- Ако докторот се сомнева на бактериска инфекција, може да се препише антибиотик. Сепак, антибиотикот нема да помогне при вирусна инфекција која што е и најчест предизвикувач на бронхитисот.</p> <p> </p> <p>- За да се отворат дишните патишта, во собата поставете навлажнувач на воздухот.</p> <p> </p> <p>- Ако одобри докторот, земете лекарства против кашлица и воспаление.</p> <p> </p> <p>- Избегнете изложување во средини кои што ги иритираат белите дробови како што е чадот од цигари.</p> </div></div></div> Sun, 02 Dec 2012 13:52:08 +0000 viktor 18748 at http://www.zazdravje.com.mk http://www.zazdravje.com.mk/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81#comments