vw_strucni_statii | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

СТРУЧНИ СТАТИИ

                           
                           
                           
                       
 • Portex UniPerc китот за Трахеостомија доби престижна награда

  Победниците на оваа година за Medical Design Excellence Awards се назначени. 39 уреди во 10 категории беа одбрани за нивната иновативност и креативност за дизајн и развиток. Прво Portex UniPerc кит за перкутана трахеостомија од Smiths Medical специјално изработен за третман на пациенти со долг,...

 • Вагинопластика (вагинално подмладување) Внимание! Експлицитни слики!

  Автори: - Проф. Д-р Ѓорѓе Џокиќ, специјалист по Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија (Универзитетска клиника за Пластична и Реконструктивна хирургија – Скопје) - Д-р Елена Јовановска, специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Естетската вагинална...

 • Ултразвучни техники во регионалната анестезија

  Автор: Д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација, и Интензивно лекување- Вовед - Општи приниципи Употребата на ултразвукот за регионална анестезија е релативно нова метода, но интересот за оваа апликација расте рапидно. Ултразвучно водените нервни блокови биле...

 • Интравенски аплициран дексаметазон ја редуцира кашлицата индицирана од ремифентанил

  Автор: спец. д-р Сузана Димовска -Анестезиолог, реаниматолог – ГОБ “8 септември”, Скопје Ремифентанилот е често користен високо-потентен анелгетик за општа анестезија, но рефлексната кашлица може да се појави после интравенска инфузија. Оваа студија е дизајнирана со цел да се испита...

 • Предоперативна превенција на пулмонален тромбемболизам

  Автор: д-р Сузана Димовска Специјалист по Анестезиологија, Реанимација и Интензивно лекување Пулмоналниот емболизам е одговорен за 10% од случаите на хоспитална смрт (смрт во болница). Без превенција, 40-80% од високо-ризичните пациенти развиваат длабока венска тромбоза, а повеќе од 10%...

 • Лекувањето на трајно-активниот ревматоиден артритис – предизвик на 21-от век

  Перзистентниот активен ревматоиден артритис (RA) ја опишува болеста која трае подолго од 6 месеци и која е одбележана со континуирано воспаление и покрај примената на метотрексатот и останатите лекови кои го модифицираат текот на болеста. Лекувањето на болните со перзистентно активен ревматоиден...

 • Стрес-одговор за време на оперативните зафати II-дел

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија Реанимација, и Интензивно лекување- Активација на стресниот одговор Ендокриниот одговор се активира од страна на аферентните нервни импулси од местото на повредата. Овие импулси патуваат долж сензорните нервни корени преку дорзалниот корен...

 • Основни принципи во третманот на воени повреди – III- дел

  Автор: проф. д-р Сци. Ѓорѓе Џокиќ Специјалист по општа и субспецијалист по Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија -Универзитетска клиника за Пластична, Естетска и Реконструктивна хирургија – Скопје Тријажа на повредени болни Дефиниција – тријажа е процес со кој ранетите се делат во...

 • Гинекомастиа

  Автор: проф. д-р Ѓорѓе Џокиќ Специјалист општа и субспецијалист по пластична, естетска и реконструктивна хирургија Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија - Скопје

 • Калиум (Најважен јон - катјон во внатрешноста на клетката)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Калиумот е важен интрацелуларен катјон. Неговата улога во клетката е паралелна на улогата на натриумот во екстрацелуларната течност. Калиумот има значајна улога во контракцијата на мускулите, во...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER